Svar: Pludselig svær at putte
Kære Dorthe
Der er for mig at se ingen tvivl om at Marcus' natlige uro og vægring mod at falde søvn selv handler om den alder han har. Der er således tale om et trin i hans udvikling og jeg synes det er meget vigtigt at lytte til ham og reagere på hans behov og ikke bare lade ham græde sig ulykkeligt i søvn.
Det er helt normalt at børn i Marcus alder har svært ved at lægge sig til at sove. Han er så bevidst nu at han på den ene side godt begynder at fornemme og give udtryk for behov for underholdning og 'jeg vil også være med til at hygge' og samtidig også har behov for at se jer for at vide at I ikke har forladt ham. Det er derfor en balance imellem at give ham tryghed og ikke give ham underholdning.
Hvis han søger underholdning så vil han ligge og pludre, grine, rejse sig osv. være en rigtig lille charmetrold for at få jer til at blive og hygge med ham. Han vil naturligvis blive ked af det, når I så holder fast i at han skal sove og den frustration skal han jo have lov til at have og den frustration skal man også kunne bære fordi I vil kunne fornemme at det er et spørgsmål om kort tid, så vil han ligesom få 'protesterne' ud via gråd men ...
... vil så acceptere og lægge sig til at sove.
Hvis det er tryghed han savner så vil han være ulykkelig. Han vil rejse sig, strække armene ud mod dig og du vil af hans kropssprog kunne se at han ikke vil have du går, at du skal blive der, at han har brug for dig. I en periode kan det være at du skal være helt tæt ved ham, sidde der, kærtegne ham, holde ham i hånden så han helt tydeligt fornemmer at du er der for ham og ikke går fra ham. Stille og roligt vil du så kunne være til stede i værelset og vil så kunne gå kortvarigt, fortælle at du kommer igen lige om lidt osv. Han skal altså betrygges i at du er der, også selvom han ikke kan se dig og den tillid giver du ham ved at være til stede, når han viser at det er det, han har behov for.
Og ja jeg tror godt han kan fornemme at du er lidt træt af at gå hjemme og måske derfor virker lidt afvisende. Prøv derfor at sige til dig selv at han lige nu har brug for den ekstra fysiske kontakt og jo mere du giver ham af det, også om dagen, jo mere vil han stille og roligt lade dig trække dig lidt fordi han ved at du er der for ham:o)
Rigtig meget held og lykke fortsat, håber mine tanker hjælper jer lidt videre:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.