Annonce

Annonce

Svar: Søvn - 10 mdr.


17. juni 2007

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lærkes mor

Ja det er snart rigtig lang tid siden at jeg har hørt fra jer og som du selv skriver, så må jeg jo gå ud fra at intet nyt er godt nyt og det er rigtig dejligt:o)

Der er ingen tvivl om at Lærke gennemgår en rigtig stor udvikling i øjeblikket og har rigtig meget behov for at vide at I er der, for at hun er rolig. Jeg synes derfor det er vigtigt at I ikke overhører dette men gør, som I også gør, er hos hende, kærtegner og forsøger at gå lidt ud en gang imellem så hun også lærer sig at falde i søvn alene og således ikke begynder at forvente underholdning:o)


Måden I tackler det på lyder således omsorgsfuldt og helt rigtigt i forhold til at Lærke har behov for ekstra tryghed i øjeblikket.

Nogle gange kan man have held til at bruge en metode, hvor man er til stede, men ikke behøver sidde hos barnet. Dette anbefales ofte til de lidt ældre børn, men måske det virker for Lærke også. Ellers så tror jeg som sagt at det er en periode og derfor bare vigtigt at I giver hende trygheden, så hun på den måde lærer at hun roligt kan lægge sig til at sove.

Det I ellers kan gøre er at være til stede i hendes værelse, men ikke sidde direkte hos hende. Nogen anbefaler at man sætter sig med ryggen til barnet og dette er jeg ikke tilhænger af, det virker på mig meget afvisende. Men I kan gøre det at I f.eks. tager strygetøj eller lignende med op på værelset og står og stryger imens hun så ligger i sengen. I er optaget med noget monotont arbejde og kan så verbalt fortælle hende at hun skal lægge sig ned at putte, I er ...


Annonce

... lige i nærheden og at hun roligt kan lægge sig til at sove. På den måde kan hun måske lære sig at falde i søvn uden at I behøver sidde og holde ved hende og kærtegne og på den måde vil hun måske også lettere kunne acceptere at I forlader værelset.

Men som sagt er børn ofte lidt ældre inden jeg normalt anbefaler dette, så det må komme an på en prøve. Umiddelbart så lyder det kærligt og fint det I allerede gør og det er det der skal til - omsorg, kærtegn og tryghed.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til dagslurene, så tænker jeg at du måske skulle forsøge at have den ene lur i barnevognen og så den næste sammen med dig. Netop fordi hun er så tryghedssøgende, så vil det være rart for hende at putte med mor og det er sandsynligvis også derfor hun sover bedre der. Samtidig tænker jeg at det også er godt for dig at få en lille lur, hvis du nogle dage har mulighed for det:o)

Turen i barnevognen kan du gøre sådan at du starter med at køre hende, når hun er vågen. Altså på det tidspunkt hvor hun skal sove, men hvor hun ikke rigtigt vil. Lad hende sidde i vognen og kigge ud, få stimulation og oplevelser, mærke vinden i ansigtet osv. og når du så fornemmer at hun er putteklar, så lægger du hende ned. Du kan evt. gøre det at du starter med at have hende halvt liggende/halvt siddende, hvis I har et lille ryglæn i barnevognen og så når hun er rigtig putteklar så lægger du hende helt ned. At gøre det sådan kan faktisk nogle gange gøre at de sover et lidt længere stræk.

Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce