Svar: Grød eller grøntsagsmos?
Kære Merete
Tillykke med 7 måneders dagen:o)
Det er rigtigt at jeg ofte anbefaler grøntsagsmos til frokost og dette gør jeg ofte fordi det er mit indtryk at netop grøntsagsmos kan være med til at holde barnets mave godt igang, hvor alt for meget grød kan virke forstoppende. Man siger normalt at grød max må udgøre 2 af dagens måltider, resten skal være grøntsagsmos og det holder I jer jo også indenfor.
En anden fordel ved at give grøntsagsmos til frokost er at det kan gives sammen med rugbrøddet. Enten på brøddet som smørbart pålæg eller ved siden af. På den måde får barnet (gryn og fibre via brød) og grøntsager ved siden af og i takt med at barnet bliver bedre og bedre til at tygge, så kan grøntsagsmosen til frokost gå over til at blive kogte grøntsager i stykker - det kan være kogte ærter, majs, gulerod osv. som barnet kan træne pincetgreb med.
Da I giver jeres dreng både grød og brødskorper, så kunne det derfor godt være en idé at gå igang med lidt grøntsagsmos til frokost og vand ved siden af - måske det ville have en positiv effekt på hans mave, så afføringen ikke er så hård.
Derudover er det fortsat en god idé at I giver jeres dreng lidt frugt, det kunne f.eks. godt være som det fjerde måltid ...
... om eftermiddagen - lidt frugtmos eller lidt frisk frugt. Og det er også fint at give det som topping, som I gør eller som dessert efter et grøntsagsmåltid om aftenen. Alternativet til et 4 måltid er grød, så han får grød morgen og eftermiddag og grøntsagsmos frokost og aften. Nogle børn trives bedst med 3 måltider i 7 måneders alderen, andre har behov for 4 måltider skemad. Det spiller også lidt ind hvor meget mælk barnet drikker, da mælk fortsat skal udgøre en ret stor del.
De fleste børn vil omkring 8 måneders alderen være rigtig gode til at tygge og det vil være et passende tidspunkt at begynde med lidt rugbrødshapsere, lidt godt kogte pastaskruer osv. Det handler både om det med at kunne tygge, men også om at glutenindtaget ikke må blive for stort. Han må gerne få gluten, men det skal være et indtag som stiger stille og roligt.
Jeg tænker umiddelbart at det vil være fornuftigt at forsøge med grøntsagsmos med kød/fisk til frokost og give lidt frugt om eftermiddagen som et fjerde måltid. I løbet af de næste 3 uger vil I så kunne begynde at introducere lidt rugbrødshapsere ved siden af grøntsagsmosen, så han ikke får enten eller, men får begge dele.
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.