Svar: Mad, sove og mælk
Kære Camilla
Jeg synes planen du skitserer for dagen lyder rigtig fin både hvad angår søvn og mad.
Det er helt okay at han har behov for den sene eftermiddagslur, han må meget gerne sove og han lyder til at være rigtig god til at selvregulere. Han sover også godt om natten, så det er kun dejligt! Jeg synes derfor du skal forsøge at bibeholde den nuværende rytme, men naturligvis være klar til at ændre på den, hvis han pludselig viser tegn til at ville sove mindre i løbet af dagen.
Der er ikke grund til at ødelægge noget som fungerer godt og derfor tænker jeg at du skal bibeholde tingene som de er nu. Når han starter i institution, så er han et par måneder ældre end nu, der sker helt andre ting osv. så der vil søvnbehovet sandsynligvis ændre sig lidt. At kunne sove lidt om eftermiddagen vil sikkert være guld være lige i starten, så han får bearbejdet lidt af alle dagens oplevelser på den måde.
Med hensyn til mad, så ser planen fin og varierende ud og jeg synes roligt du kan bibeholde den som den er. Det er vigtigt at du medtænker fedt og protein. Især fedt via mælkeprodukter, smør på brøddet, smørsovs til grøntsagerne, sovs generelt, men også fedt via f.eks. fisk af forskellig slagt. Du kan bruge ...
... fisk som pålæg - fiskefrikadeller, sildepostej, rognguf, makrel, tun osv. og så er det en god idé også at lave fisk til aftensmad.
For at sikre ham kalorier, jern osv. så vil det være godt, hvis du fortsat kan give ham mme. Især hvis du planlægger at stoppe amning. Han vil have godt af fortsat at få mme eller modermælk frem til 1 års alderen og først herefter overgå helt til komælk. Det er derfor fint at du energiberiger hans grød og mos med mme, men hvis du ikke kan få ham til at drikke mme af kop og han ikke skal have flaske, så er amningen fortsat vigtigt. Hvis du helt stopper med modermælken og mme er udelukket, så må du sikre hans mælkebehov via sødmælk, tykmælk og lignende.
Måske vil han hellere acceptere sødmælken hvis den er lun? eller kold? Hvad har du forsøgt? Måske vil han drikke en bananmilkshake, hvor du blender en banan sammen med sødmælk... det kan også være en måde at give lidt ekstra mælk. Du kan også give ham f.eks. frugtgrød med mælk på, det kan mange børn også rigtig godt lide eller måske en gang imellem give ham lidt drikke yoghurt eller lignende - du skal bare være opmærksom på indholdes af sukker og fedt :o)
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.