Annonce

Annonce

Svar: Komælk og nattesøvn


3. maj 2007

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære H

Med hensyn til mælk, så er det hovedsageligt for at sikre børn kalk at man anbefaler at barnet får ca ½ liter komælk hver dag (herunder indgår både den mælk som barnet drikker, den mælk som er en del af maden, gives som tykmælk osv.). Hvis børn ikke tilbydes dette så anbefales det at man giver barnet ekstra kalktilskud.

Det anbefales ikke at give rismælk i stedet for komælk. Havremælk og rismælk indeholder meget lidt protein og har i modsætning til komælk ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Havre- og rismælk beriget med calcium kan tidligst anvendes efter 3 års alderen og her kan man give det, når barnet f.eks. er sammen med andre børn og man gerne vil give barnet noget, som ligner det de andre får.

Kokusmælk indeholder meget mættet fedt og frarådes derfor som drik.

Sojamælk har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som fuldgyldigt alternativ til sødmælk. Sojamælk har samme proteinindhold som sødmælk, men en meget lavere indhold af mineraler. Derudover indeholder det fytinsyre, som har en negativ effekt på optagelsen af mineraler. Hvis man er veganer, så kan man give sojamælk med calcium til sit barn, men tidligst fra 2 år og kun hvis barnet derudover spiser varieret og vokser tilfredsstillende, når man ser på både vægt og højde.

Så det er komælk og komælksprodukter du bør give din dreng, hvis du ønsker at give noget andet end modermælk. Alternativet er naturligvis modermælkserstatning og hvis det skulle vise sig at han har mælkeallergi (det tror jeg nu ikke ud fra din beskrivelse) så vil det være Nutramigen eller Profylac du bør give din dreng. Men tal med lægen om det.

Jeg synes også du skal tale med lægen om din drengs eksem og de symptomer han har. Det er vigtigt at finde ud af, hvorvidt han har en intolerance overfor mælk inden du begynder at sætte ham på speciel diæt. Hvis han har en intolerance, så vil han ...


Annonce

... normalt godt kunne klare at få en lille smule mælkeprodukt i form af smør eller lidt yoghurt, og vil ofte kunne vende sig til at få lidt mælk en gang imellem, men han vil ikke kunne tåle mælk i store mængder.

Det er altså vigtigt, at jeres barn bliver set af en læge, for at få lavet en priktest og derved fundet en "diagnose". Du skal være opmærksom på, at allergi-prik-testen kun virker, hvis barnet får det, det ikke kan tåle. Hvis du f.eks har undladt at give din dreng mælk i en måned forinden testen tages, så vil testen ikke kunne vise om der er tale om mælkeallergi. Det samme gælder ved blodprøvetagning. Igen er det altså vigtigt at du ikke sætter dit barn på diæt før du præcist ved, hvad det er han ikke kan tåle.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

I forhold til hans natlige opvågninger så hører dette alderen til. Han er sandsynligvis mere og mere aktiv motorisk om dagen og øver sig også om natten. Han oplever mere og mere og dagens oplevelser skal bearbejdes i drømme, derfor vågner han og har behov for hjælp til at skifte stilling, falde til ro og sove videre. Det er fint at du hjælper ham med at komme videre i søvnen i hans egen seng, når det er midt om natten. Vågner han hen på morgenstunden, så synes jeg dog at han skal have lov til at komme ind til jer, hvis han har brug for det.

I forhold til hans dagslure, så skal du naturligvis sørge for at han ikke begynder at flytte om på nat og dag. så selvom han måske kan sove flere timer formiddagslur, så synes jeg du skal vække ham. I forhold til hans alder, så burde det være fint med to lure dagligt, en formiddagslur på en lille times tid og en lur over middag på måske et par timer. Det vil være fornuftigt nok at forsøge at have en nogenlunde fast struktur for lurene om dagen, også selvom han virker til at kunne sove et længere stræk, hvis han fik lov:o)

Håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke med det hele fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce