Svar: Afvænning fra modermælkserstatning og vitaminer
Med hensyn til mælk, så kan din søn godt overgå til komælk fra 1 års alderen. Du kan give sødmælk, men også letmælk vil være i orden. Han skal have ca ½ liter mælk i døgnet og et samlet væskeindtag på ca 1 liter, gerne mere. Ud over mælk kan du give vand, juice, eller lidt tynd blandet saft (uden for meget sukker). Du kan følge med i om han får væske nok ved at vurdere om hans bleer er våde og afføringen lind.
Med hensyn til jern, så skal han have mindst 400 ml erstatning, for at være dækket ind. Efter 1 års alderen behøver du ikke fortsætte med at give jern, hvis han spiser en god og varieret kost. Jern findes hovedsageligt i ...
... kornprodukter (f.eks. havregryn) og i grøntsager, mælk, kød, indmad og fisk. Optagelsen af jern fra f.eks. kornprodukter kan øges ved at spise C-vitamin (frugt og grøntsager) samtidig.
Det vil være en god idé at din søn får en vitaminpille dagligt, når du stopper med at give dråber. Tyggetabletter kan deles i fire kvarte eller halve, hvis han kan klare dette. Du kan også vælge at fortsætte med vitaminer som dråber, hvis du synes dette er bedre.
Med hensyn til rosiner, så kan du roligt fortsætte med at give dette. Det er helt normalt at de kommer hele ud med afføringen. Det samme gælder f.eks majs og gulerodsstykker. Han har glæde af det alligevel.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.