Svar: Nægter pludselig skemad - 9 mdr.
Hej med dig
Det er helt normalt for din datters alder, at hun nu ikke længere gider skemaden, men i stedet hellere vil spise selv og det er vigtigt at du udnytter dette og lader hende gå igang. Det med skemaden skal nok komme igen, lige nu har hun bare brug for mad i stykker.
Hvis hun accepterer en gang grød om morgenen, så lad hende bibeholde denne, hun kan også begynde at få lidt tykmælk eller lignende med rugbrødsdrys, frugtmos eller bær om morgenen eller om eftermiddagen, men hvis hun slet ikke er til dette, så vil ½ bolle med smør, ost og noget frisk frugt være helt fint.
Til frokost kan du give hende rugrød og også meget gerne kogte grøntsager i stykker. Du må også meget gerne bruge lidt rester fra aftensmaden, så hun på den må de kan få lidt kylling, frikadelle osv. som du også selv er inde på.
For at fedtberige hendes mad, bør du bruge smør på brøddet og du kan også lave lidt smørsovs eller anden sovs, om hun kan få lidt af på sin mad om aftenen. Ris med lidt sovs eller pasta med lidt sovs vil hun nok godt acceptere. Det er fortsat vigtigt at hun får sødmælk og mælk af sødmælkstypen, så hun også derigennem får fedt og så må hun også gerne få lidt fed ost.
Det er rigtig godt at lade hende spise ...
... med fingrene. Det er måden hvordan hun øver sit pincetgreb, så hun fra at tage med hele hånden, begynder at tage med 3 fingre og tilsidst tager med to fingre. Med den alder hun har nu, vil hun også kunne spise med en gaffel, men det kan godt være det ikke interesseret hende og så er fingrene jo fine at bruge. Man siger faktisk at børn som får lov til at spise med fingrene og mærke og fornemme maden, sviner betydeligt mindre og spiser betydeligt pænere når de bliver større end børn som aldrig har fået lov til at svine.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Grød eller brød med smør, marmelade, ost - hvad I andre nu spiser - hun vil gerne det samme som jer. Lidt mælk eller måske lidt juice af en kop
Formiddag: ½ bolle med smør, banan eller anden frisk frugt vand af kop
Frokost: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, leverpostej, sildepostej, torskepostej, fiskefrikadelle, smøreost osv. Gerne tilbehør af kogte grøntsager, rester fra aftensmaden. Vand eller mælk af kop
Eftermiddag: Lille portion tykmælk med rugbrødsdrys, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.
Aften: Aftensmad som I spiser, evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert, vand eller mælk af kop
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Omega-3 til gravide
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).
Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.
Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.