Brev:
Skal vugges i søvn
Kære Helen
Tak for en rigtig god brevkasse. Har kunnet hente god råd og vejledning på siderne. Nu har jeg dog selv et spørgsmål vedrørende vores datter på 3 mdr.
Hun er en super dejlig pige som stortrives. Var gennemsnitlig i højde og vægt ved fødslen. Hun spiser flot og hurtigt (hvert måltid tager max. 10.min. hvorefter hun gennemsnitlig er mæt i ca. 3 timer). Hun vejer nu ca. 6 kg.
Problemet er imidlertid, at hun kun vil falde i søvn enten på min eller fars mave eller ved at en af os vugger hende i søvn. Hvis hun falder i søvn på denne måde sker det stille og roligt, uden megen gråd. Hun bruger sut, som hun er meget glad for. (Hun falder aldrig i søvn mens hun spiser, da det går så hurtigt, og vil ikke tage brystet, hvis hun ikke er sulten).
Om morgenen/formiddagen kan hun sove op til ca. 3 timer ad gangen, vel og mærket hvis hun får lov til at sove på min mave. Herefter vågner hun, spiser og er vågen godt og vel en time. I denne time er hun glad, pludrer og smiler. Når hun bliver træt, kan hun sove et par timer igen (på min mave). Hvis jeg for eksempel lægger hende fra mig, vågner hun inden for et par minutter.
Det samme gør sig gældende om eftermiddagen.
Sover hun i barnevognen (falder kun i søvn, hvis vi går med hende), sover hun max 45 min. (også selv om vi fortsat går med hende), vågner og vil op (græder, hvis hun ikke tages op). Lige så snart barnevognen holder stille, ...
... vågner hun. Er vi i byen, sover hun også maksimalt knap en time på min arm (hun er efterfølgende meget træt, hvorefter hun sover resten af eftermiddagen/aftenen på maven).
Om aftenen skal hun også vugges i søvn. Det er dog muligt at lægge hende i vuggen, når hun sover tungt, hvorefter hun sover fint hele natten (bliver kun afbrudt af en enkelt amning, hvorefter hun kan lægges i vuggen igen). Hun sover ca. fra kl. 22-6. Der er altså ingen problemer med at sove natten igennem alene og uden den vuggende fornemmelse (også selv om der skal skiftes ble, er det muligt at lægge hende ind i vuggen igen).
Spørgsmålet er, om du vurderer dette behov/denne vane vil aftage inden for en relativ kort periode, og at vi dermed kan forvente, at hun med tiden lærer at falde i søvn selv. Eller skal vi gøre noget nu, for ikke at risikere, at vi "altid" skal ligge med hende på maven eller gå rundt med hende. Hun bliver ikke lettere, og det er ikke altid praktisk muligt, at hun kan sove så lang tid ad gangen på min mave. Jeg har dog svært ved at sætte hårdt mod hårdt, da hun bliver meget ulykkelig, de gange vi har forsøgt at lægge hende fra os (også selv om vi har en hånd på maven osv.).
Vi kan sagtens leve med disse vaner nogle måneder endnu, men som sagt er hun ved at være stor, desuden skal hun jo også i institution på et tidspunkt (hvor jeg ikke lige forventer der er en mave eller arm til disposition :-).
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.