Annonce

Annonce

Svar: Madplan og mor afhængig - 1 år


20. oktober 2006

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Camilla

Hvis vællingen om aftenen indgår som en del af putteritualet, så er det måske for tidligt at droppe denne flaske nu. Jeg tænker dog at det forholdsvis hurtigt vil bliver sådan, at du f.eks. læser en godnathistorie og så kan din dreng vælge om han vil have godnathistorie og mælk af en kop - eller flaske. De fleste børn vælger meget hurtigt flasken fra og mælken af kop, kan så stille og roligt gå over til at være vand af kop i stedet.

Med hensyn til en dagsplan og mad, så skal det som udgangspunkt være det samme som I andre spiser. Når man er et år så forventes man at kunne spise det samme som de voksne, naturligvis serveret i små hapsere osv. så man kan spise det, men ellers kan man spise det samme.

Derudover må man medtænke, at vi jo alle har brug for lidt frugt og grønt i løbet af dagen - både børn og voksne, noget vi ofte selv ikke spiser nok af. Derfor er det vigtigt at huske dette i den almindelige dagsplan også. En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød, øllebrød eller lignende og et glas mælk
Formiddag: ½ bolle med smør, en banan eller anden frugt, vand af kop
Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg og meget gerne grøntsager. Agurk, tomat, peberfrugt, ærter, majs eller lignende. Vand eller mælk af kop. Frokost kan også være rester fra aftensmaden dagen i forvejen.
Eftermiddag: Tykmælk eller A38 med lidt frugtmos, rugbrødsdrys, friske bær/frisk frugt, ½ bolle med smør eller ost. Vand af kop, måske lidt juice en gang imellem.
Sen eftermiddag: En lille tallerken med lidt grøntsager, gulerod i stænger, avokado, peberfrugt, agurk, blomkål og lignende. Det er ofte en god idé at servere lidt grøntsager som før aftensmad, da rigtigt mange børn er ...


Annonce

... sultne på dette tidspunkt og når man når til aftensmaden, så er de trætte og det kan være svært at klemme grøntsagerne ned.
Aften: Mad som I selv spiser, kylling, pasta, fisk- og kødretter, ris, sovs, grøntsager, kartofler mv.
Evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert en gang imellem
En kop mælk til natten, som stille og roligt bare bliver til en tår vand og en godnathistorie.

De fleste børn kan ikke tygge vitaminpiller før de er 1½ år, men du kan godt købe multi-vitaminpiller på apoteket, som er lette at knække over i kvarte, og så går det fint. Han må gerne få dem i stedet for dråberne, du skal bare sikre dig, at han ikke kan få dem galt i halsen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Med hensyn til morafhængighed, så hører dette alderen til og det vil være sådan i perioder, at han søger mere den ene forælder end den anden. Det er klart at hvis han er ked af det og ulykkelig og du er i nærheden, så skal du naturligvis trøste ham, hvis det så betyder at det hurtigere går over og han får det bedre. Men det kommer jo an på, hvad det handler om. Nogle gange kan far jo være ligeså god og så må far prøve om ikke han kan løse problemet. Det kan dog være svært, hvis Benjamin ved at du er lige ved siden af.

Det vil nok være rart for både far og søn, hvis de nogle gange kunne gøre noget, uden at du deltog. Det kunne være at tage en tur på legepladsen, en tur op at handle, en tur i svømmehallen, en tur i skoven - hvad som helst - men uden mor. Der er ingen tvivl om, at hvis du ikke er der, så vil far være den der duer og det tror jeg de begge har brug for at mærke. Så måske skulle du aftale at du gør noget andet end dag og at de to så kan foretage sig noget sammen.

Rigtig meget held og lykke med det hele og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce