Brev:
Søvn, mad og sprog
Kære Helen,
Det er ved at være længe siden jeg sidst skrev til dig, så her kommer lidt flere spørgsmål på en gang.
Min datter Ronja som nu er 15 måneder gammel er begyndt at sove utroligt dårligt om natten. Hun bliver puttet klokken ca 19.30 og står op ca 06.30 næste morgen. Hun sover 1-2 lure om dagen, sammenlagt ca 2 timer. Om aftenen er hun for det meste utrolig træt og falder i søvn uden problemer.
Som regel begynder hun så at sove uroligt omkring 01.30. Hun vender og drejer sig i sengen, rejser sig, græder og kan slet ikke finde ro. Hun sover på sit eget værelse, bruger sut og sover med en bamse, som hun elsker højt. Vi giver hende lidt vand, trøster, ligger hende ned igen. Dog går der for det meste ikke mere end ca 20 minutter og seancen starter forfra – mange gange frem til en 4- tiden. Det er vores fornemmelse at hun mange gange ikke er rigtig vågen, hun græder faktisk i søvne.
Drømmer hun mon? Eller er det tænderne hun kan mærke (hun har nu 13 tænder og der er for øjeblikket flere kind- og hjørnetænder på vej)?
Vi (altså os forældre….) synes det er utroligt hårdt, specielt fordi at vi jo alle skal tidligt op og afsted på arbejde og i vuggestue om morgenen. Ronja kan man mærkeligt nok ikke mærke noget ved, det lader ikke til at hun lider under søvnmangel. Hvor længe mon det varer ved, vi er så trætte….?
Et andet spørgsmål handler om mad. Længe ville Ronja ikke rigtigt spise, vi havde temmelig store problemer med at indføre normal mad til hende. Dette problem er dog helt væk, hun spiser nu med stor appetit og glæde. Faktisk nogen gange så meget at jeg bliver helt nervøs for, om hun også kan få for meget? Det er specielt de fire dage om ugen, hvor Ronja er i vuggestuen, at hun spiser helt enormt ...
... meget. Her får hun to gange varm mad i løbet af en dag. Her et eksempel på en vuggestuedag:
07.00: ca 2 dl fuldkornsgrød med frugtmos eller yoghurt med ymerdrys
08.00: brød i vuggestuen
10.30: frokost i vuggestuen, ca 300 gr. Pasta/Ris/Kartofler med grøntsager og sovs (de mindste får meget tidlig frokost)
13.30: Klapsammenmad med ost her hjemme, evt. lidt frugt eller grønt eller yoghurt
15.30: Frisk frugt eller frugtmos
18.30: Stor portion aftensmad, ca 300 gr. af det samme som vi får, derudover ca 1.5 dl risgrød med frugtmos til dessert
De dage hvor Ronja er hjemme får hun brød med pålæg til frokost og lidt yoghurt eller avocado og spiser generelt mindre.
Kan vi gå ud fra at hun selv regulerer sit madbehov? Måske synes vi også bare at det er så voldsomt, fordi hun tidligere spiste utrolig lidt?
Ronja får vand eller kærnemælk til maden, hun vil ikke drikke normal mælk. Er det egentlig okay at give kærnemælk? Og hvormeget mælk/mælkeprodukter bør hun få dagligt med sin alder?
Et sidste spørgsmål drejer sig om tale. Ronja vokser op to-sproget, idet min mand taler schweizertysk med hende og jeg dansk. Min mand og jeg taler tysk sammen. Vi er imponerede over hvor meget hun forstår – praktisk alt på begge sprog. Hun pludrer også meget.
Til gengæld siger hun ikke mange „rigtige“ ord….“Auto“ har hun nu sagt i over 2 måneder og bruger dette yndlingsord ved hver lejlighed. Derudover har hun flere gange sagt danske ord som „sko“, „ko“, „stol“, „op“, „far“ og et par få lyde som „muh“, „ba-buh“, osv. Men det er faktisk ret sjældent. Vi kigger ellers rigtigt meget i bøger og er generelt en meget „snakkende“ familie.
Er det mon forvirrende for Ronja med de to sprog?
Tak for en altid god brevkasse!
Ronjas mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.