Brev:
Dreng på 8 mdr græder når han skal sove
Hej Helen
Vore søn er lige blevet 8 mdr. Da han var lille - indtil ca 4 mdr - kunne han altid falde i søvn selv, uden bryst eller barnevogn. Så begyndte det at blive lidt svært i dagtimerne, og han blev ammet i søvn eller kørt i barnevognen. Men han var stadig en knag til at falde i søvn selv om aftenen, og jeg syntes, jeg havde sådan en nemt barn:-) Men så blev han 6 mdr, og det begyndte at blive sværere. Jeg måtte ind og tage ham op og kramme ham nogle gange - så blev det til en ekstra amning, men det var nu stadig ok.
Nu er han begyndt at have separationsangst og kan kun falde i søvn ved brystet. Vores ritual er gået helt i kuk på det seneste, fordi vi har prøvet forskellige ting. Men det ser nogenlunde sådan her ud:
Faren tager ham ind i soveværelset ved sengetid, skifter ble, børster tænder og snakker/synger lidt. Det har været helt fast siden han var helt spæd. Når de er klar, kommer jeg ind og ammer ham liggende i vores seng. Det har han altid nydt meget, men nu finder han ingen ro ved det og ligger og bokser rundt i sengen. Jeg har prøvet at holde ham fast med en dyne og at amme siddende, men det gør ikke den store forskel. Han lille hjerte banker derudaf og han er helt peppet op. Han bliver lagt i seng, givet sin bamse (som jeg ikke rigtig ved, om han har noget forhold til), og jeg går ud.
Den sidste måneds tid har jeg prøvet at blive siddende derinde. Jeg har prøvet at nusse ham, sidde lidt væk med en bog og prøvet at holde ham fast, når han er lige ved at falde i søvn, men bokser for meget med benene. Det fungerede i et stykke tid - ikke uden gråd - men han faldt dog i søvn til sidst. Det virker ikke mere. Han græder mere, kram hjælper ikke, og han falder først i søvn når der er gået en times tid og han er blevet ammet for 2. eller 3. gang.
Det er taget til den seneste uge, efter han har lært at krybe. De sidste par dage har vi dog prøvet at gå ud fra værelset, og det virker som om at han hygger sig meget godt alene og først begynder at græde, når trætheden overmander ham. Jeg aner ikke, om det er bedst at sidde derinde eller lade ham ligge alene så længe han synes det er hyggeligt. I en ...
... periode prøvede vi også at lade ham ligge uden at tage ham op, og blot sidde ved sengen og prøve at få ham til at falde til ro, men det virkede heller ikke. I hvert fald ikke efter en uges tid, og vi brød os jo ikke om gråden.
Det er meget forskelligt, hvor meget han vågner om natten, men i hvert fald to gange. Det er faktisk først efter han er begyndt på fast føde (hvilket han gjorde da han var 5½ md), at han er begyndt at vågne meget. Jeg har selvfølgelig tænkt på, om han fik nok at spise, for han er en stor dreng på 12 kg.
Han får tre faste måltider (grød, rugbrød, kartoffel-/grønsagsmos) samt et mellemmåltid bestående af frugt og grovkiks. Og så bliver han ammet en hel masse. Lige for tiden spiser han godt, og det synes ikke at gøre nogen forskel.
Vi er begyndt at give ham vælling af kop om aftenen - også for at få et bedre aftenritual, men han virker ikke så interesseret i det.
Om dagen kan jeg godt stadig køre ham med barnevognen, men det tager ofte en halv time, og nogle gange protesterer han meget. Nogle gange synes jeg det er for besværligt og så tager jeg ham op og ammer ham og lægger ham i sin seng.
Han sover ca 10 timer om natten og 3 timer om dagen fordelt på 2-3 lure. Der er dog ikke en helt fast rytme, netop på grund af falde i søvn-problemerne og også lurenes forskellige længde. Hvis han fx har sovet tidligt til middag, eller er vågnet efter en alt for kort lur, er han dødtræt allerede kl 19, mens han andre dage tager en sen eftermiddagslur og så først kan komme i seng kl 20. Jeg bryder mig ikke om at holde ham vågen, når han er træt, og heller ikke vække ham, når han sover. Som hovedregel tager han dog to gode lure på 1-1½ time formiddag og eftermiddag.
Jeg har læst "Sov igennem uden gråd" og ville rigtig gerne have, at min søn kunne falde i søvn glad og tilfreds. Men måske kammer jeg over i mine bestræbelser på, at han for enhver pris ikke må græde? Jeg vil gerne give ham lige præcis hvad han har brug for, men jeg synes det koster for meget energi med lange kampe om aftenen og lange spadsereture i parken om dagen.
På forhånd tak for hjælpen.
Venlig hilsen
En træt familie
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to