Svar: Mareridt hver nat, flere gange om natten
Kære Mor x 2
Det er sjældent at børn på 3år har så voldsomme mareridt, som du beskriver og jeg kan godt forstå at du ikke ved hvad du skal stille op.
Jeg kan fortælle dig lidt omkring mareridt, men ellers mener jeg faktisk at det er noget I skal søge hjælp til.
Drømme er jo en bearbejdelse af dagens oplevelser og når børn har mareridt, så er det ofte efter en skræmmende oplevelse, som barnet har haft i løbet af dagen. Det kan være noget som er sket i en leg, eller det kan være noget som barnet har hørt eller set i fjernsynet. Altså noget som på virker barnet på en eller anden måde.
Mareridt kan nogle gange være en reaktion på at barnet har svært ved at klare en eller anden situation. Det kan f.eks. godt være det at være blevet storesøster, på samme måde som oplevelser i skolen ved større børn også kan medføre mareridt. Mareridt kan medføre at barnet skriger eller taler usammenhængende i søvne. Barnet kan virke skræmt, men svært at vække, og bagefter husker barnet sjældent hvad drømmen drejede sig om. Det er derfor helt usædvanligt at din datter så flot beskriver hvad hun drømmer.
Det er meget vigtigt at ...
... I trøster og beroliger jeres datter, når hun vågner af sit mareridt. i skal reagere så hurtigt som muligt, tænde lyset, vise hende at manden ikke er der osv. Altså forsøge at holde hende til virkeligheden og forklare hende at "det bare var en drøm". Lad være med at snakke med hende om drømmen, lad være med at spørge ind til det, men prøv i stedet at snakke om noget andet og afled hendes tanker omkring drømmen.
Du har fuldstændig ret i at det er en lidt voldsom reaktion på at være blevet storesøster og da mareridtet tilsyneladende fortsætter og ikke bliver mindre, men faktisk fylder mere og mere hos jeres datter, så synes jeg det er vigtigt at I får noget hjælp.
Jeg vil derfor foreslå jer at I enten kontakter egen læge og beder om en samtale og alternativt, at I ringer til kommunen og beder om at komme til at tale med en børnepsykolog. Det er vigtigt at få talt med en, der kan hjælpe med at finde ud af problemet. Og børnepsykologer er jo uddannet til at finde ud af, hvad det er for mekanismer der går igang hos din datter og rådgive om hvordan I som forældre så støtter hende bedst.
Rigtig meget held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.