Svar: Tvillinger på 6 mdr vil ikke puttes
Kære trætte tvillingemor
Jeg er ret sikker på at der er en sammenhæng imellem det at jeres piger er født før tid og det, at de har svært ved at hengive sig til søvnen.
Det er et kendt fænomen at børn født for tidligt har brug for ekstra tryghed, skærmning og ro for at kunne finde roen. De er lidt mere følsomme end mange andre børn.
Det er godt at du er begyndt med skemad og allomin og det er utroligt dejligt at de sover så godt om natten. Kunne du evt. ikke give dem lidt ekstra mad at sove på om dagen også. Måske supplere dem med en flaske. Simpelthen for at få skabt fornemmelsen, som vi andre kender "nu er jeg så mæt at jeg lige vil lægge mig på sofaen og slå mave". Det handler altså ikke om at du ikke har mælk nok eller at de ikke tager på, men mere om at give dem noget som "slår dem omkuld" og forhåbentlig gør at de så sover et par sammenhængende timer, også om dagen.
Jeg forestiller mig at en plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Bryst
Formiddag: Bryst/flaske og puttes til formiddagslur
Frokost: Grød, evt. med lidt frugtmos og efterfølgende bryst.
Puttes til middagslur
Eftermiddag: Bryst
Sen eftermiddag: Evt. Bryst og så en lille lur
Aften: Grøntsagsmos og Bryst
Sen aften: Flaske med gul allomin
Nat: amning
Min plan for dagen kan måske give dig et billede af antallet af måltider og strukturen for dagen.
Derudover så lyder det rigtig fint med jeres putteritual og jeg må indrømme at det er lidt utroligt at de slet ikke reagerer på det efter 3 uger. Men der er ingen regler uden undtagelser, og det er jeres døtre så et bevis på. Tilgengæld må man jo så sige at hvis det er den ekstra flaske eller bryst, som gør forskellen, så giv det med det samme ...
... og lad være med at se om de kan klare sig uden. Så hører det ekstra mad til at blive puttet og sove. Og hvor er det flot at de sover så godt om natten.
Jeg tror bestemt at tiden vil arbejde for jer. Men jeg tror også at I skal holde fast i jeres ritual, som I nu arbejder igennem. Hvis de er nogle følsomme piger, som gerne følger med i alt og har svært ved at give slip, så er det meget vigtigt at I ikke slipper tråden, men netop holder fast.
I desperation forsøger man som forældre ofte at prøve 117 forskellige ting, ligge ned, op igen, vugge, over til far, tilbage til mor, prøve med mad, tænde for uroen, lægge ned igen, synge en sang, op igen, tjekke bleen, over til far osv. men det eneste man gør er at tilføre endnu flere stimuli og det er netop det jeres piger ikke har behov for. Derfor holder jeg fast i at vejen frem hos jer fortsat er at bibeholde det putteritual I har valgt. Det må nytte i længden, selvom det er en hård kamp.
Det er rigtigt at mange bøger handler om nattesøvn eller mangel på samme. Jeg tror dog umiddelbart godt at du kan finde hjælp ved at læse både "Godnat og Sov godt" og "The No-Cry sleep solution" som kommer i dansk oversættelse her til maj. Noget kan bruges og noget må du vælge fra, men der kan være hjælp at hente.
Mit råd idag er altså at I fortsætter med skemaden og forsøger med en flaske eller ekstra amning også om dagen i håb om at den ekstra mad kan slå dem ud.
Derudover skal I ikke give op, men tro på at et fast putteritual er vejen frem og at det faktisk nytter.
Og tilsidst læse ovennævnte bøger i håb om at de giver jer løsningen. Jeg kan kun beklage at jeg ikke har den ultimative løsning.
Rigtig meget held og lykke med dem fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.