Annonce

Annonce

Svar: 8 måneder vil ikke indtage mælkeprodukter


29. april 2006

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Det lyder meget usædvanligt det du beskriver. Det er utroligt at din datter er så selektiv omkring mælk, at hun også registrerer hvis det er kommet i maden, hun spiser. Det er dog godt at hun er så glad for at blive ammet:o)

Man kan sige at fra 9 mdr´s alderen kan hun begynde at større mængder komælk og kan spise mere familiemad, hvilket jo øger hendes mulighed for at indtage forskellige mælkeprodukter.

Mit umiddelbare råd er at du bliver ved med at forsøge. Mælk kan jo skjules i maden på mange måder og det er vigtigt at hun får især sit kalkbehov dækket, så hun får styrket sine knogler nu hvor hun vokser så meget.

Mælk og de vitaminer og kalk som er i mælk, findes også i ost. Derfor kan det være en god idé at du tilbyder hende forskellige oste. Til at begyndt med kan det være smøreost, men stille og roligt vil hun jo kunne spise ost i stykker.

Det kan også være en god idé at du prøver at lave milkshake til hende. Tag f.eks. 1 dl sødmælk og ½ banan og blend det sammen med en stavblender, så har du en banan milkshake. Det samme kan du gøre med jordbær eller andet frugt - måske kan den lyserøde farve som jordbærene giver være interessant. Det er langt at foretrække at lave det selv i stedet for at købe produkter tilsat sukker. ...


Annonce

...

Mælk indgår også i sovs og i og med at din datter bliver ældre kan hun jo spise mere af jeres mad. Laver du f.eks. en gang pasta eller spaghetti med kødsovs, så lad mælken indgå i tomatsovsen. På samme måde, når du generelt laver mad til hende, så lad mælken være en del af den mad hun får.

En portion frugtgrød med mælk på kan måske også virke tillokkende og hvis du f.eks. bager boller, så lad være med at lave dem på vand, men igen brug mælk. Prøv generelt at medtænke hvordan du hele tiden kan få mælken til at indgå i madlavningen. Og bliv ved med at tilbyde det, hvor hun også kan se at det indgår, så hun vænner sig til det.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hun bliver nok ikke den store mælkedrikker, men så må det ind på en anden måde og fra 1 års alderen kan du tilbyde hende en multivitamintablet med kalk, som du i starten knækker over i kvarte og på den måde sikre hendes behov.

Derudover så vil det være en rigtig god idé at du taler med en diætist omkring hendes kostsammensætning, hvis det fortsat bliver ved med at være et problem. Du kan også snakke med jeres egen læge omkring det.

Lige nu og her synes jeg dog at du skal forsøge at bibeholde amningen lidt endnu og så stille og roligt få hende over på jeres mad, hvor hun så kan få mælk igennem.

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce