Svar: Skal jeg malke ud? - 10 mdr.
Hej Tina
Selv om det er hårdt når de siger amningen fra, så er det nu alligevel dejligt, når det er børnene selv som siger fra og det er rigtig flot at du har ammet så længe.
Når man er 10 mdr gammmel, så er der umiddelbart ikke noget i vejen for at komælksprodukter udgør størstedelen af mælkeindtaget. Drikker din dreng rigtig meget mælk, kan du dog godt overveje om du bør tilbyde ham lidt erstatning frem mod 1 års alderen. Fra 1 års alderen kan komælksprodukter, så udgøre hele hans indtag.
Fra nu af og frem til han er 1 år gammel bør du stille og roligt forsøge at nedsætte hans mælkebehov til ½ liter mælk dagligt og dette er incl. f.eks. en portion tykmælk eller lignende.
Der sker naturligvis ikke noget ved at din dreng får mere mælk end ½ liter, da hn jo er en stor dreng. Du skal bare være opmærksom på at han fra 1 års alderen ikke længere vokser så meget og det naturlige nysgerrighed efter at smage mad og spisevarieret bliver ...
... mindre. Børn på 1½ år kan være meget selektive i deres kostvaner og derfor er det her vigtigt at deres mælkeindtag ikke fylder så meget at der her ikke er plads og interesse for rigtig mad.
Så anbefalingen om ½ liter handle altså også om at sikre ham hans behov fremover.
Sødmælk og produkter af sødmælkstypen anbefales til 1 års alderen. Fra 1 års alderen tilbydes letmælk og først fra 3 års alderen tilbydes de fedtfattige produkter som skummetmælk og kærnemælk.
Med hensyn til udmalkning af brystet, så er dette nogle gange nødvendigt og andre gange ikke. Efter 5 dage burde det umiddelbart ikke være nødvendigt og måske kan du nøjes med en stramtsiddende BH.
Det er meget forskelligt hvornår mælken helt forsvinder. Jeg har mødt kvinder fortælle at de fortsat kunne klemme små dråber mælk ud af brystet selv om det var 2 år efter de havde ammet. For andre forsvinder det med det samme. Forunderlig verden.
Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger