Brev:
Tygning og opkast
Hej Helen
Nu har Emil på ni måneder fået sig fire tænder. To oppe og to nede, og han er begyndt at på at spise lidt selv (kan endda styre en gaffel med mad ind i munden!) kombineret med at han mades med grov grøntsagsmos, grød etc.
Mit spørgsmål til dig handler om det her med at komme i gang med at tygge maden.
Det er nemlig sådan, at Emil altid har haft utrolig nemt ved at kaste op og gør det meget ofte. Når han er forkølet er det stort set hver dag. Han gør det oftest om natten eller tidligt om morgenen og/eller i forbindelse med måltider. Og vi har aldrig rigtig fundet ud af hvorfor, selvom vi har spurgt lægen flere gange. Håber bare det går over en dag!
Men han kaster altså meget, meget nemt op, når han får noget galt i halsen. Igen er det helt klart værst, når han er forkølet. Og det kan være noget så blødt som en ostehaps, der forsager balladen, og så kommer hele måltidet simpelthen op. Ikke en gang kogte gulerodsstænger, tør vi give ham, for de kan virkelig komme i den gale hals, har i fundet ud af.
Og det er jo for det første synd for ham, for det er jo ikke en rar oplevelse! Men for det andet er jeg også begyndt at synes, at det er lidt et problem, for vi er jo som sagt meget tøvende med at give ham mad, som han kan spise selv med mindre det er meget udkogte ...
... kartofler og andet som han simpelthen kan mose helt ud i munden. Men i virkeligheden vil han jo enormt gerne tygge på alt muligt. Spiser glad melon, rejer, ost, frikadeller, rosenkål, kiks etc. etc., hvis han får chancen - men det får han bare meget sjældent, især ikke når han er forkølet, fordi så er vi bange for, at det hele så ender ude på bordet. For det gør det nemlig rigtig tit. Så sent som til aften var det et lille stykke vandmelon til dessert, som nær havde fået aftensmaden kaldt frem igen - så vi måtte tage det fra ham :-( Han var ellers rigtig glad for at sidde der og mosle med det, øv!
Så for det første kunne jeg godt tænke mig at vide, hvor længe vi skal blive ved med bare at leve med det her opkaste-scenarie - hvornår vokser han fra det?? Eller kan der simpelthen være noget galt med ham??
For det andet; hvor meget skal jeg stresse over, at han ikke kommer i gang med at tygge mad selv? Han vil jo faktisk gerne, men hvad skal vi gøre?
Og så lige noget andet; han gider bare ikke spise rugbrødsmadder... eller brød i det hele taget faktisk. Gør det noget? Altså ud over at det jo er lidt begrænsende...
Han får grøntsager, grøntsager, grønstsager, kød! Og grød og øllebrød.
Tror du ikke, han finder interesse for det der brød en dag??
Venligste hilsner
Emils mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.