Annonce

Annonce

Brev:

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger


13. april 2025

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen

Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i januar blev storesøster til vores anden datter på nu 3 mdr.

Vi har i en lang periode kæmpet med, at aftenputningerne har taget en time eller mere. Hun sover på eget værelse.

For en måneds tid siden prøvede vi at sætte nogle mere tydelige rammer omkring putteritualet for at se om det kunne reducere længden. Det er far der står for aftenputningen og den sker på følgende måde: Vi skifter tøj, børster tænder, siger godnat til mor og lillesøster og får en smule vand at drikke. Far siger til hende at det er det sidste vand hun får inden hun skal sove, fordi vi har oplevet at hun beder om vand flere gange i løbet af putningen og på den måde trækker tiden. Derefter læser vi to bøger med dæmpet lys på værelset, hvor hun sidder hos far på en stol, fordi hun har behov for kontakt og fordi det er svært at læse for hende, når hun ligger i tremmesengen og ikke kan se bogen. Vi slukker lyset og siger godnat og far lægger hende over i hendes tremmeseng for til sidst at synge en godnatsang.

Det har i de første 2-3 uger reduceret putningen til 30 minutter, men indenfor den sidste uge er vi havnet i de samme timelange putninger. Det sker typisk når hun skal over i hendes egen seng. Hun rejser sig flere gange op i sengen, hopper i sengen osv. Hun er sågar begyndt på at slå panden ind i væggen og vi er derfor nødt til at tage hende op og sidde med hende for at få noget ro på og berolige hende med at holde om hende og fortælle hende at vi er der og passer på hende og hun trygt kan sove. Men det skal som oftest til 2-3 gange før hun til sidst bliver liggende og ender med at falde i søvn nede i sengen.

Hun protesterer altid under putningen og nogle gange skriger hun fx fordi hun vil have vand. Hun ender med at få vand 3-4 gange. Den anden aften gik jeg ind under putningen fordi hun skreg og hun bad om vand. Far havde allerede givet hende vand 3 gange, men efter jeg havde været derinde og hun fik vand, faldt hun til ro og i søvn. Hun skal jo selvfølgelig have vand, hvis hun er tørstig, men det er svært at vide, hvornår hun bruger det til at trække tiden og tænker heller ikke det er godt med så meget vand efter tandbørstning.

Hun sover en middagslur fra omkring kl. 11 og ca. to timer frem. Både i vuggestuen og herhjemme. Aftenputningen på værelset starter typisk kl. 19.

Vi kan ikke finde ud af, hvorfor aftenputningerne pludselig er skiftet til igen at tage en time eller mere. Det er selvfølgelig blevet lysere om aftenen (på trods af mørklægningsgardin på værelset, så er der mere ...


Annonce

... lyst derinde pga årstiden) og så er vi skiftet til sommertid. Kan det have indflydelse på det og den adfærd hun udviser?
Er der noget vi kan gøre anderledes?

Vi er meget bekymrede for at hun kan finde på at slå hovedet ind i væggen. Vi oplevede også i dag, at hun slog hovedet ned i gulvet fordi far skulle lave mad til hende og måtte sætte hende ned på gulvet. Hvorfor gør hun det? Og hvordan kan vi håndtere det? Er det normalt at gøre?

Som du ved fra mine tidligere breve, så reagerer hun lige nu på, at være blevet storesøster og kan finde på at slå og bide lillesøster, mig og far og hende selv. Vi har haft tre gode dage, hvor hun ikke har slået lillesøster og troede at det var ovre, men så forsøgte hun pludselig igen. Jeg oplevede også at sidde og spise med hende og pludselig ud af den blå luft, prøvede hun at bide mig flere gange og grinede bare. Far oplevede også at hun grinede, når han prøvede at tage hende væk, så hun ikke kunne slå hovedet ind i væggen.

Generelt oplever vi at hun hurtigt bliver irriteret, hvis tingene ikke lige går, som hun gerne vil have - jeg tænker det er klassisk selvstændighedsalder. Men hun skriger hele tiden, når der er noget hun ikke kan få lov til og nogle gange, når der er noget hun gerne vil have, fx mælk. Vi forsøger at sige til hende at hun ikke behøver at skrige, men bare kan sige mælk. Hvordan kan vi håndtere det bedst?

Hun kan godt lide at være ude eller komme med ud og handle, men vi har indimellem svært ved at overskue det. Hun lytter ikke rigtig til hvad vi siger og putter sten og andre ting i munden udenfor. Når vi handler rører hun ved alting og løber væk. Hun løber også væk, når vi er udenfor. Vi siger til hende, at hun skal gå ved siden af os eller op i vognen i supermarkedet eller op i klapvognen, når vi er ude. Hvis hun så løber væk igen og kommer op i klapvognen, så kan vi godt finde på at sætte hende ned igen senere, men sige til hende at hun skal gå ved siden af os. Giver vi for meget efter ved at hun får lov igen?

Det er det samme når vi spiser - hun hælder mælken ud på gulvet og jeg siger til hende at hun skal drikke mælken og ellers må jeg fjerne koppen og for at vise hende det med handling, så fjerner jeg koppen. Hun siger ja og drikker fint af koppen efterfølgende. Men pludselig gør hun det igen og så fjerner jeg koppen. Jeg er usikker på, om jeg skal holde fast selvom hun bliver ked af det. Det nytter jo ikke at hun er tørstig, men omvendt heller ikke at hun bliver ved. Samme problem har vi med mad - skal vi holde fast og fjerne tallerkenen og risikere at hun er sulten?

Hilsen K

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.

Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen

Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce