Annonce

Annonce

Svar: Det 3. måltid, hvornår?


7. februar 2025

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Laura

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at du har ramt det helt rigtige tidspunkt, da I begyndte med skemad. Din dreng lyder helt parat, og han spiser gerne både grød og mos. Det er super fint.

Du fortæller også, at hans mave fungerer godt - faktisk bedre, nu hvor han får lidt fastere føde, og maven har mere at arbejde med. Og han har været i gang med skemaden i en lille månedstid. Jeg synes, det lyder helt okay, at du nu forsøger at tilbyde ham lidt grød om morgenen, som det 3. måltid.

Du kan give ham den type grød, som han plejer at få til frokost, så han starter dagen med en grød, som han kender og er tryg ved. Og så kan du til frokost f.eks. varierer mellem øllebrød og grøntsagsmos. Øllebrød vil vænne ham til rugbrødssmagen og vil samtidig indeholde lidt flere fibre, så hans mave får lidt mere at arbejde med. På den måde vænner du ham gradvist til at spise mere varieret og få forskellige smage og konsistenser.

Du kan også bruge lidt frugt- eller bærmos som topping på grøden, for på den måde at variere lidt ekstra. Det kan også være med til at holde maven i gang naturligt, og en grød vil smage meget forskelligt, alt efter om det f.eks. er pæremos, jordbærmos eller sveskemos, som du kommer på.

Det lyder rigtig godt med en variation af kartofler (søde og almindelige) og grøntsager om aftenen. For at skabe lidt mere variation her, kan du også forsøge med f.eks. broccoli, squash, græskar (f.eks. hokkaido eller butternut), ærter eller lidt majs. Det kan koges og pureres til en cremet konsistens, som kan variere kartoffelmosen mere.

På den måde kan du variere hans indtag ...


Annonce

... af både grød og mos, få introduceret nye grødtyper og grøntsager, lidt frugt og bær osv. i løbet af de næste uger. Så når han bliver 6 måneder den 18. februar, så vil du gradvist kunne variere yderligere og f.eks. variere grøntsagerne mere, begynde med lidt røde eller gule linser og gradvist også tilbyde ham kød og fisk i grøntsagsmosen.

Du skal naturligvis holde øje med ham, og hvordan han tager imod det. Alt for mange smage og for store portioner kan godt overvælde ham, og det er også vigtigt, at hans mave fungerer. Så gå gradvist frem på den måde, at du hele tiden bibeholder noget, som han er vant til at få og gradvist så introducerer en ny ingrediens ad gangen. Bibehold dette i et par dage, før du så ændrer igen.

Med hensyn til vand, så lyder det også helt okay, at du tilbyder dette af en tudkop. Det er for mange børn lettere at drikke vand af tudkop :) Han kan godt lære at drikke vand af et lille bæger senere hen, og på sigt må du meget gerne give ham vand af et bæger eller en lille kop, så han lærer at drikke på denne måde. Det er dog også vigtigt at nævne, at da han kun er ca. 5.5 måned gammel, så er mælken stadig hans hovedindtag, så hverken vand eller skemad skal erstatte hans mælkeindtag endnu.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre:)

Derudover vil jeg anbefale dig meget to af mine bøger: "Helens bog om børn og mad", som guider dig igennem måned for måned, med opskrifter, dagsplaner osv. Og "Helens bog om fingermad og bælgfrugter", som giver dig mere end 50 opskrifter på fingermad og forslag til, hvordan du kan introducere bælgfrugter i kosten.

Rigtig god appetit fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


3. februar 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Bliver ikke mæt nok

Hej Helen Jeg har fulgt med på sidelinjen siden jeg fik min datter og har nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce