Svar: Vil ikke skemaden
Kære mor
Tak for dit brev :)
Det lyder helt normalt og helt okay, at din datter begynder at lukke munden for skemaden. Du fortæller, at du har forsøgt med lidt agurk i hånden, og det har hun været meget interesseret i - og jeg tolker dette som udtryk for, at din datter måske gerne vil have lidt mere mad, som hun selv kan spise.
Jeg forstår godt, at du er lidt urolig for at lade hende spise selv, og derfor skal maden, som du tilbyder hende, naturligt også passe til hendes alder og udvikling. Det er på samme måde vigtigt, at du har hende under opsyn, når du tilbyder hende mad i hånden, men det lyder for mig som om, at det måske er den vej, du nu skal forsøge lidt mere af.
Jeg vil anbefale dig, at du starter med at tilbyde hende lidt mad i hånden, som hun selv kan sidde og smage på, dufte til, slikke på, sutte på osv. Det vil stimulere hendes spiselyst, og så kan du supplere med lidt grød og mos på en ske, ligesom hun har fået indtil nu. På den måde kan du både sikre hende mad i maven, og dermed mæthed til at kunne sove igennem om natten, og du anerkender også hendes spirende lyst til at spise mere selv.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Frisk blød frugt i hånden, og du følger efter med lidt havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, linsepandekager og lignende, og du følger efter med lidt frugtmos. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt linsedeller, grøntsagsmuffins, en kartoffelbåd fra ovnen (rester fra aftensmaden) eller lignende i hånden, og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 15-16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden, og du følger efter med lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop.
Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden, og også her starter hun med lidt mad i hånden, som hun selv kan ...
... sidde med, sutte på osv. og så følger du efter med lidt grøntsagsmos. Du kan f.eks. tilbyde hende små bidder af en fiskedelle og supplere med lidt mosede kartofler på en ske. Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca. 19.30-20
Sen aften: Ammes rigtig godt og sover herefter videre til næste morgen :)
Der er mange gode grunde til at give din datter fingermad. At få lov til at spise selv spiller en vigtig rolle i hendes udvikling, og hendes afvisning af skemaden kan godt handle om, at hun har behov for mad, som smager af mere, og mad som udfordrer hende lidt. Ved at adskille maden i hånden og skemaden, så kan du hjælpe hende med at spise begge dele. Når hun tilbydes mad i hånden, så lærer hun, at denne mad skal bearbejdes på en anden måde i munden, og tendensen til fejlsynkning bliver anderledes. Hun styrer selv sin spisning. Maden, som hun får på ske, skal mere eller mindre blot synkes, og er lettere for hende at spise, og du må fortsat meget gerne tilbyde hende skemad. Prøv om ikke I kan lave en kombination af begge dele hos jer:)
Tag meget gerne udgangspunkt i familiemaden, så I spiser mere og mere af samme mad. Netop fordi maden på den måde ofte kommer til at smage af mere, og derfor naturligt bliver stille og roligt mere interessant for hende at spise. Hvis hun får mad, som tager udgangspunkt i det, som I forældre spiser, så vil der ofte også være mere variation og dermed igen lidt større interesse. Stille og roligt bliver hun også mere opmærksom og dermed også opmærksom på, hvad der er på hendes og på jeres tallerken. Og i takt med at hun bliver ældre og mere bevidst, vil det ofte være vigtigt for hende at opleve, at hun spiser det samme, som I andre. Måltidet skal være noget fælles:)
Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre på vej :)
Derudover vil jeg også anbefale dig min nyeste bog "Helens bog om fingermad & bælgfrugter".I den kan du læse meget mere om, hvorfor fingermad er vigtigt, og du finder også mere end 50 opskrifter:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!