Svar: Er fontaneller forskellige
Kære mødre
Tak for brevet og fine spørgsmål omkring jeres drenges fontaneller:)
Det er helt normalt, at fontaneller kan variere i både størrelse og form. Det lille barn har faktisk flere fontaneller, det vil sige bløde områder på babyens kranie, der hvor kranieknoglerne ikke er vokset sammen endnu - og fontanellen, som I taler om, er den store fontanelle, som sidder øverst på hovedet.
At din drengs fontanelle er mere rund og mindre, og din venindes drengs fontanelle er større og ser mere trekantet ud, lyder normalt. Fontanellerne vil ofte ændre sig over tid, i takt med at kraniet vokser, og det begynder at vokse sammen. Når barnet bliver født, så er kraniepladerne ikke vokset sammen, så de kan give sig, og barnet derfor lettere kan blive født.
Det er også helt normalt, at man kan se en tydelig puls i fontanellen øverst på hovedet. Dette ses især, hvis barnet er aktiv eller ...
... græder. Det er også mere tydeligt på børn, som ikke har så meget hår på hovedet:)
Det, som I skal holde øje med er, om deres fontanelle hæver op, som en bule, eller om den virker indsunken, som en fordybning. Hvis den bliver som en bule, så bør det ses hurtigt af en læge, da det kan være tegn på forhøjet tryk. Hvis den er indsunken, så kan det være tegn på dehydrering, altså at barnet mangler væske - og her bør I derfor give jeres dreng mælk at drikke. Vedbliver fontanellen at være indsunken, vil det også være godt at drøfte det med lægen - og det gælder naturligvis altid, hvis I oplever, at fontanellen ændrer størrelse eller form, eller hvis I ser noget, som bekymrer jer.
Så fontaneller er lidt forskellige i udseende, ligesom børn er det :)
Jeg håber at dette hjælper lidt videre - rigtig meget held og lykke med jeres drenge, og hvor er det dejligt, at I og børnene kan følges ad:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.