Svar: Mælkeforvirring - komælk til baby
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring komælk:)
Det lyder som om, at I er kommet rigtig godt igang med maden, og det er super fint, at du giver din datter mad i hånden og også supplerer med grød og mos en gang imellem.
Med hensyn til komælk, så skriver Sundhedsstyrelsen i deres bog "Mad til små - fra mælk til familiens mad":
"Komælk har et meget højt indhold af protein og et lavt indhold af jern. Man ved, at et højt proteinindtag i første leveår øger risikoen for senere at udvikle overvægt og svær overvægt. Komælk som drikkemælk anbefales derfor først efter 1-årsalderen. (...)
Når du i overgangsperioden laver grød eller mos, skal der tilsættes modermælk eller modermælkserstatning. Fra barnet er 9 måneder, kan der tilsættes lidt komælk på frugtmosen, i maden eller i grøden, maks. 1 dl om dagen. Fra barnet begynder at spise med af familiens mad, må det gerne få sovs, kødboller, lasagne o.l., selv om der er komælk i retten".
Så, hvis jeg skal forsøge at opsummere dette (eller skære det ud i pap;), så bør du bruge modermælk eller modermælkserstatning i din datters grød og mos - og generelt i den mad, som du laver blot til hende. Hun bør ikke tilbydes komælk, som drikkemælk. Ud over amning eller flaske, så skal hun tilbydes udmalket modermælk eller modermælkserstatning af en kop, eller f.eks. blot vand.
Men, hvis I f.eks. skal have lasagne, frikadeller eller lignende en aften, hvor der naturligt indgår mælk, så må du gerne tilbyde hende lidt af denne mad - også selvom hun ikke er 9 måneder gammel. Så hun på den måde spiser det samme, som jer. Komælk kan kun gives i f.eks. farsretter eller lignende, som er tilberedt til hele familien. Bager du f.eks. ...
... nogle havregrynsboller, hvori der indgår f.eks. A38 eller lignende, så må hun også gerne spise lidt af dem.
Fra 9 måneders alderen kan hun så begynde at få lidt mere komælk, og hun må dermed begynde at få lidt surmælksprodukt af en ske. Hun bør stadig ikke tilbydes drikkemælk af en kop, men skal drikke udmalket modermælk, modermælkserstatning eller vand af kop.
Hun må fra 9 måneders alderen gerne tilbydes tykmælk, yoghurt eller A38 af sødmælkstypen. Det vil sige med ca. 3.5% fedtindhold. I alderen 9-12 måneder anbefales ½ dl. stigende til 1 dl. frem mod 1 års alderen. Du bør begrænse surmælksprodukter med frugt, da de indeholder meget sukker. I stedet kan du selv tilsætte lidt frugt eller bær.
Hun bør ikke spise f.eks. skyr, ymer og ylette, før hun er 2 år gammel.
I alderen 1-2 år anbefales letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen, og at hun derudover spiser som resten af familien.
Når du gerne må give din datter smør nu, så er det, fordi hendes mad bør energiberiges ekstra, og dette gøres bedst via smør, blandingsprodukter og forskellige typer vegetabilsk olie. Du må meget gerne variere mellem forskellige typer fedtstoffer.
Når hun gerne må tilbydes ost, så er det fordi, ost er en vigtig kilde til kalk. Ost kan både være fast ost og smøreost, og det bliver ikke frarådet, selvom ost kan have et højt proteinindhold, fordi det trods alt er begrænset, hvor store mængder ost, din datter sandsynligvis spiser. Vær her særligt opmærksom på, at visse ostetyper f.eks. parmesan godt kan have et højt saltindhold, hvis I drysser dette på maden:)
Jeg håber, at jeg er kommet godt omkring komælk til baby, og ikke har skabt mere forvirring. Ellers må du endelig spørge igen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.