Svar: Forstoppelse - 20 mdr.
Kære mor til H
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at holde H's mave igang naturligt, og umiddelbart lyder det også som om, at hans mave fungerer fint med en varieret kost. Når han ikke har haft afføring i to dage, så er det sandsynligvis, fordi han har haft feber, spist mere ensidigt, fået banan (som kan virke lidt forstoppende), og så har han sandsynligvis ikke drukket helt nok. Samtidig vil han også bevæge sig mindre, når han ikke er helt rask, og manglende bevægelse kan også være med til at sætte maven lidt i stå...
De fleste børn vil i 1-2 års alderen have afføring dagligt, men det afhænger naturligt af, hvad og hvor meget de spiser og drikker, og der sker ikke noget ved, at der går en ekstra dag imellem afføringerne. Det du skal være opmærksom på er, om afføringen bliver så hård, at din dreng ikke kan presse den ud, at han får rifter ved endetarmen, og at det gør ondt at komme af med afføringen. Hvis han har ondt, når han skal af med afføringen, så kan det gøre, at han holder sig yderligere, hvilket så vil forværre forstoppelsen, og så vil det være relevant at give ham afføringsmiddel.
Det er godt, at du er opmærksom på, at han skal have fiberrig kost, da fibre er med til at holde maven igang. Det er derfor godt med fiberholdig mad som grøntsager og fuldkornsprodukter. Men - når det er sagt, så er det ofte også godt, at du stadig varierer med mad, som er let bearbejdet eller ikke indeholder fuldkorn. Det vil sige, at det f.eks. stadig er godt, at give ham grøntsager, som er kogt eller bagt i ovnen, grøntsagsmos og lignende - fremfor f.eks. råkost. Det er på samme måde godt at variere mellem fuldkorn og ikke fuldkorn - f.eks. når I køber pasta, må du gerne variere mellem fuldkornstyper og lysere hvedetyper. Han må gerne få fuldkorn, men i en alder af 20 måneder er det ofte stadig en god idé at variere med mindre fiberholdige fødevarer.
Hvis han vil spise grød, så er det en god idé at tilbyde ham grød om morgenen eller en godnatgrød som del af putteritualet om aftenen. Grød kan være med til at holde maven igang naturligt. Grød indeholder fibre og en masse komplekse kulhydrater, men den bløde tekstur gør grøden lettere at nedbryde og absorbere, og derfor er grød godt ...
... til at holde maven igang. Grød anbefales ofte, hvis man har en lidt følsom mave eller fordøjelsesproblemer.
Det er også vigtigt, at han får væske nok. Du nævner, at du er opmærksom på dette, hvilket er super godt. Væske er ekstra vigtigt, når han spiser mange fibre. Jeg vil anbefale, at du køber en drikkedunk til ham, som kan stå fremme, så han kan se den og når den - og som han derfor selv kan tage og drikke af, når han føler tørst. Den skal fyldes med frisk vand 2-3 gange dagligt, så han på den måde sikres ekstra vand mellem måltiderne. Han skal nok op på knap 1.5 liter væske dagligt , især hvis han løber, leger, sveder - det afhænger dog af, hvad han vejer. Drikkedunken skal være beregnet til børn, så han selv kan styre den.
Du skal også medtænke fedt. Små børn skal ikke spise fedtfattigt, som vi voksne, og han har derfor brug for ekstra fedt. Det kan være smør på brødet, dryppe lidt olie eller lignende på hans grøntsager, tilbyde ham forskellige dressinger og dip til hans mad, bruge f.eks. lidt nøddesmør eller lignende. Hvis du er vegetar, har du sandsynligvis mange gode måder at få lidt ekstra fedtstoffer på - og det skal du endelig give din dreng. Han må også meget gerne få sovs af forskellige slags - det kan være grøntsagssovs, mælkesovs, smørsovs. Sovs virker "som smørelse" og vil hjælpe på hans tendens til forstoppelse.
Gryderetter og lignende retter, der ofte spises med en ske eller gaffel kan også være rigtig godt. Det kunne f.eks. være kartoffelmos med millionbøf, boller i karry, vegetabilsk kyllingegryde, og hvis jeg skulle nævne nogle vegetariske retter, så kunne det f.eks. være linsegryde, tomatsuppe med pasta og andre grøntsagssupper, eller f.eks. klassisk ratatouille:)
Brug af lidt forskellige krydderier som løg, hvidløg, gurkemeje, spidskommen, ingefær skulle også kunne sætte lidt gang i maven :)
Det lyder for mig som om, at I spiser sundt og godt hos jer - men måske en lille smule for sundt i forhold til jeres drengs behov, så længe han ikke er ældre;) Det er vigtigt, at I bliver ved med at spise sundt, men I skal medtænke, at han gerne må spist lidt mere fedt og lidt færre fibre, så længe han ikke er ældre, end han er :)
Håber dette hjælper videre på vej - fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.