Svar: Kan kort tungebånd påvirke pludren?
Kære Mathilde
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring sammenhængen mellem kort tungebånd og pludren.
Ja, umiddelbart så tænker jeg, at der godt kan være en sammenhæng mellem kort og stramt tungebånd og pludren. Et kort eller stramt tungebånd vil naturligt kunne begrænse tungens bevægelighed, og forskellige pludrelyde kræver forskellige tungebevægelser, og at man kan ændre på tungens position i munden. Hvis et barn har et meget stramt eller kort tungebånd, så kan man sagtens forestille sig, at barnet vil have svært ved at udføre de bevægelser med tungen, som er nødvendige for at producere forskellige lyde.
Man kan også sagtens forestille sig, at visse konsonant eller vokal kombinationer som f.eks. da-da vil kunne være svære at sige, hvis man ikke kan bruge tungen rigtigt, og du har helt ret i, at din datter ved 8 måneders alderen forventes at øve mange forskellige sproglyde og også pludre kanonisk - det vil sige gentagende ...
... lyde og stavelser som f.eks. "ba-ba", "da-da", "ma-ma", "ga-ga" og lignende.
Det er vigtigt at nævne, at det bestemt ikke er alle børn med kort eller stramt tungebånd, som vil have problemer med pludrelyde eller sproglige færdigheder. Der er mange faktorer, som spiller ind på barnets sprog. Hørelsen spiller f.eks. også en afgørende rolle i den sproglige udvikling. Det er vigtigt, at din datter er i stand til at høre de forskellige lyde, for at kunne efterligne dem korrekt.
Jeg vil anbefale dig, at du kontakter en øre-næse-hals-læge og bestiller en tid. Det kan gøres uden henvisning fra egen læge. Jeg tænker, at en ØNH-læge vil kunne se, om din datter har så kort eller stramt et tungebånd, at det kan begrænse hendes tunges bevægelighed og dermed evne til at producere visse lyde. Lægen vil også kunne tjekke, om hun f.eks. har væske på ørene, som skal behandles.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.