Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til søvn og måltider - PART II


1. november 2022

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :) Dejligt at høre, at det er blevet meget nemmere at putte lillepigen - og nu med mindre brug af bold. Det er super godt:)

Det er rigtig godt, at jeres datter viser interesse for at spise og holde lidt mad i hånden selv. Det må hun meget gerne og at sidde med mad i hånden en rigtig god øvelse. Det styrker hendes hånd-øje-koordination og styrker hende også mundmotorisk. Hun lærer at mad smager forskelligt, at det kan have forskellig konsistens, temperatur osv. Ligesom hun naturligt får en fornemmelse for, hvordan det er at have fastere mad i munden, indtil videre har hun jo været vant til at drikke mælk, så det er naturligt helt nyt for hende:)

Jeg vil anbefale jer, at I netop udnytter hendes lyst til at sidde med mad i hånden, og derfor starter med at sætte hende i den høje stol, så hun lærer at forbinde dette med at skulle spise. Så tilbyder I hende f.eks. lidt ristede rugbrødsbjælker, agurkeringe, lidt kogte grøntsagsbuketter som broccoli og blomkål, en kartoffelbåd fra ovnen, lidt bløde frugtbåde osv. som hun selv sidder med, kan gnaske og gumle lidt på, og på den måde blive opmærksom på, at det er spisetid - og så følger I efter med lidt på en ske. Giv hende også vand af kop, så hun på den måde hjælpes til at bearbejde føden bedre og samtidig vænnes til at drikke vand, som fremadrettet naturligt også vil skulle udgøre en del af hendes væskeindtag.

Det er netop vigtigt, at hendes væskeindtag stadig dækkes - det er sandsynligvis fordi skemaden fylder mere nu, og hun derfor naturligt drikker mindre om dagen, at hun søger flasken ekstra om natten. Og det er også helt naturligt, at hun vil have brug for flaske sen aften og tidlig morgen - det er flasken midt nat, som I nu skal forsøge at trappe ud af. Og I kan netop trappe ud, ved at give hende minde og mindre ...


Annonce

... i flasken. Når det så er sagt, så lyder det som om, at I måske skal give hende lidt mere mælk i de flasker, som hun får...

I skriver, at hun drikker mellem 800-1000 ml mælk i døgnet, og I fortæller også, at hun drikker ca. 135 ml i hver flaske. Det vil sige, at hun får 6-7 flasker i døgnet. Nu hvor hun nærmer sig 7 måneder, så vil jeg anbefale, at I går ned på 5 flasker i døgnet og i stedet kommer lidt ekstra mælk i hver flaske. Når hun bliver 7 måneder vil 4 flasker sandsynligvis være passende, og skemaden vil der også kunne fylde mere.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis hun kan drikke det, må hun gerne få 150-180 ml aften og sen aften, altså når hun puttes kl. 19.30-20 og igen kl 23.30-00. Hvis hun drikker større flasker på netop disse tidspunkter, så vil hun sandsynligvis kunne sove et længere søvnstræk og vil ikke vågne efter 2.5 time for at få flaske igen, men kan i stedet netop begynde at sove igennem til næste morgen. Det vil være realistisk at arbejde på, at hun sover til f.eks. kl. 05/06 uden mælk.

Du må gerne forsøge med en flaske vælling. Det er i principppet en tynd grød, og nogen oplever, at det derfor mætter lidt mere. Der sker ikke noget ved at forsøge, og hvis hun ikke kan drikke mere end 135 ml, så kan vælling nogle gange være en god idé. Men umiddelbart lyder det som om, at det er lidt mere mælk hun egentlig har behov for om aftenen og i sin drømmeflaske... Det er helt okay, hvis hun i løbet af dagen er begyndt at sige fra overfor nogle af flaskerne, for når hun bliver 7 måneder, vil hun ofte springe flasken formiddag og eftermiddag over. I stedet gives her lidt større mellemmåltider og vand af kop. Det lyder derfor umiddelbart som om, at hun selv er begyndt at vise et andet behov nu, og det er rigtig fint:)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen. Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce