Svar: 15 mdr. gammel og slår
Kære Catrine
Børn er forskellige og nogle er nogle værre pilfingre, som er hurtige i bevægelserne, piller ved det hele, smider ting omkring sig og som har det man også kalder 'krudt i numsen'. Andre børn er mere rolige, meget undersøgende, tager en ting og studerer den længe og grundigt inden de lægger den fra sig og tager næste ting. Og sådan er det, børn har forskllig måde at opleve og lære på.
Det er klart at din datters måde at være på, hænger sammen med hendes udviklingstrin (og dermed er det en fase:o)), men det hænger også sammen med hendes temperatment, og hvad hun er for en pige - det kan også have sin charme:o)
Når man er 15 mdr gammel, så mangler man endnu sprog og har dermed svært ved at gøre sig så forståeligt, som man gerne vil. Hun kan peje og gøre sig forståeligt med fakter, men hun kan ikke sige at noget er dumt eller uretfærdigt, og hun kan ikke med ord eller fakter fortælle at hun bliver frustreret, ked af det eller vred. Derfor er det naturligt for hende at slå, når hun blive vred - det kan hun.
Hun skal naturligvis have at vide, at hun ikke skal slå, ligesom hun skal lære ikke at smide med ...
... maden, ikke stikke fingrene ind i videomaskinen eller hvad det nu kan være.
For at lære hende dette, kan det være en rigtig god idé at lade handling og ord følges ad. Hendes trang til at undersøge, også hendes trang til at undersøge jeres reaktion, er større end det lille 'nej' hun hører inde i sig selv, selv om hun ved hun ikke må. Trangen, lysten til at udforske får hende til at gøre det igen. At lade handling og ord følges ad, betyder at du f.eks. samtidig med at du siger 'nej' flytter hende. Sidder hun på din arm og slår brillerne af, så sættes hun ned på gulvet. Piller hun ved noget hun ikke må, så fjernes hun fra det, samtidig med at du siger nej. Alt for lange forklaringer har hun ikke brug for.
At hun ser på dig, er kun godt, det er netop for at få din reaktion og derfor er det vigtigt at hun i dit ansigt kan læse at det ikke er sjovt. Du skal se bestemt ud. Det skal ikke gøres til en leg og der skal ikke grines.
Det er en proces og I vokser alle med opgaven. Ting skal dog gentages mange gange, men lader man handling og ord følges ad, så lykkes det forhåbentlig lidt hurtigere:o)
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
24. juli 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Kære Helen, Du har tidligere hjulpet os med gode råd og ro i maven, så jeg...
19. juli 2025 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Jeg har brug for et godt råd til, hvordan vi forbereder vores...
17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.