Annonce

Annonce

Svar: Spisevægring


19. oktober 2005

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære hjælpsomme veninde.

Jeg kan godt forstå din bekymring og at du gerne vil hjælpe. Det er også en problemstilling man relativt hyppigt hører om og det behøver derfor ikke at være mere problematisk end som så. Jeg tænker dog hvor er egen sundhedsplejerske og egen læge henne i dette - det er jo oplagt at få dem på banen med råd og vejledning.

Det er altid lettes at rådgive om sådanne ting, hvis man kan være i situationen og se hvad der foregår. Den mulighed har jeg jo ikke her, jeg må derfor prøve at gå ud fra det du fortæller.

Du skriver at hun altid har været svær at aflæse og at hun altid har spist små hyppige måltider. Det lyder således som om, at det altid har været svært at få hende til at spise og at det således altid har være en 'lille kamp'. Dette betyder flere ting: Hun har vænnet sig til at maven ikke skal være for fuld og kroppen har indstillet sig på en lille mængde, hvorfor hun protesterer, når hun får tilbudt større mængder. Men hun har også en erfaring med sig om måske at blive 'presset' til at spise og ingen bryder sig om at blive presset til noget. Bliver vi presset for meget, så trækker vi os:o(

Det kunne derfor være interessant at se, hvad der præcist sker i situationen og om man kan bryde denne situation. Nogle steder bruger man videooptagelser af mor og barn, for at kunne se situationen flere gange og for at mor selv kan prøve at se, hvad der sker. Man taler herudfra om, hvad man evt. kunne gøre anderledes, om hvordan barnets signaler er, hvordan mor reagerer på dette ...


Annonce

... osv.

Spisevægring er en diagnose. Den stilles af en læge og med et så lille barn, vil det ofte være af en psykiater med special viden om spædbørn. Der findes spædbarnspsykiatriske afdelinger enkelte steder i Danmark.

Jeg skriver ikke ovenstående for at I skal blive unødigt forskrækkede, det er en helt generel oplysning.

Umiddelbart tænker jeg at hun jo ikke er så gammel og at hun jo et eller andet sted, godt kan spise større mængder. I hvert fald kan hun om natten, hvor hun måske er så træt at hun ikke har overskud til at protesere så voldsomt.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det kan derfor være en god idé at overveje, hvad forskellen på nat og dag ellers er. Ligger hun f.eks. anderledes om natten, ligger hun ved siden af mor om natten - og hvordan om dagen, ligger hun så altid i arm? Det kan være en god idé at bryde den dårlige rutine om dagen, ved at indføre noget af det samme som om natten, eller simpelthen prøve at gå i soveværelset med hende også om dagen.

Prøv også at lade hende ligge på skødet, når hun får mælk, eller på en dyne ved siden af mor, så hun ikke bliver holdt i favn under selve flaskegivningen. Det er vigtigt med nærhed og tryghed, men netop i denne situation, kan det være en måde at bryde mønsteret på.

Det er korrekt at hendes mælkeindtag ikke er særlig stort. Da hun vejer mere end 6 kg, burde hendes indtage være godt 1 liter i døgnet.

Jeg synes derfor det vil være helt relevant at din veninde diskurede problemstillingen med sin egen sundhedsplejerske eller egen læge.

Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.

Døsig og træt baby

Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...

Læs hele brevet og Helens svar


16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce