Svar: Hvornår skal vi starte på tilskudsblanding
Kære Christina
Tak for dit spørgsmål omkring modermælkserstatning og tilskudsblanding:)
Modermælkserstatning er et fuldgyldigt produkt, hvilket betyder, at barnet kan leve udelukkende af dette. Det kan derfor gives fra fødslen. Tilskudsblanding kan gives som tilskud til anden mad (skemad og familiemad), og det kan derfor tidligst gives fra 6 måneder.
Tilskudsblandinger indeholder ofte et højere indhold af protein og visse mineraler, blandt andet jern. I følge Sundhedsstyrelsen har børn dog ikke behov for det højere indhold af protein og visse mineraler, som tilskudsblandinger kan indeholde, og ifølge Sundhedsstyrelsen, så er der ikke grund til at skifte til tilskudsblanding, selvom barnet bliver 6 måneder. Hvis barnet trives med og er glad for sin modermælkserstatning kan man derfor bibeholde denne.
Du fortæller, at du har købt Sensilac 2, og jeg går ud fra, at du giver Sensilac 1 nu. Hvis jeg sammenligner de to produkter, så er der samme energiindhold 67 kcal/280 KJ i type 1 og 2 pr. 100 ml færdig blanding. Sensilac 1 indeholder lidt mere fedt og protein 3.7 gram fedt i type 1 og 3.3 g fedt i Sensilac 2. Proteininholdet er 1.2 i 100 ml ...
... færdig NAN sensilac 1 og 1.1 i Sensilac 2. Sensilac 1 indeholder lidt mindre jern 0.48 mg mod 0.9 mg i 100 ml færdig Sensilac 2.
Jeg tænker, at det er fint, at du giver din dreng den Sensilac 2, som du har købt. Det vil være med til at give ham lidt ekstra jern, hvilket vil være helt fint, da han endnu ikke spiser ret meget kød og energiindholdet i type 1 og 2 er som sagt samlet set det samme:)
Derudover skal du naturligvis fortsætte med at give ham så varieret en kost som muligt og også sikre ham forskellige typer fedtstof i grød og mos. Smør og smørprodukter er helt fint en gang imellem, ligesom han også gene må få ost, men varier meget gerne med blød plantemargarine og planteolier f.eks. majsolie, olivenolie, rapsolie og vindruekerneolie. Giv ham også meget gerne fed fisk som f.eks. laks, sild, makrel.. og brug også gerne avokado og æg, og du kan også give ham fint hakkede nødder og mandler i f.eks. en grød. Nødder er rige på protein, fedtstoffer og fibre. De indeholder også meget vitamin E og magnesium - han må ikke få hele nødder, men finthakkede nødder kan bruges i grød eller f.eks. drysses på laks, som du bager i ovnen...:)
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Autostol
Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.
Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.
For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.
Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...