Annonce

Annonce

Svar: Ændret søvnrytme - 3 mdr.


21. juni 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære S

Tak for dit brev og dejligt at høre, at I kunne bruge mit sidste svar :)

Det lyder meget fint og helt alderssvarende, at jeres dreng nu begynder at sove 3 lidt kortere lure i stedet for de to lange lure, som han tidligere har haft. Og samlet set får han sit søvnbehov rigtig fint dækket, og det er super godt, at I lader ham sove, som han viser behov for og på den måde selv lader ham regulere det.

Hans rytme kan sagtens ændre sig mere i løbet af den næste måned eller to. De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen begynde at få tendens til at sove kortere lure. Det hænger sammen med, at søvnen i den alder begynder at indeholde flere stadier, og mange børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Det gør, at de vågner op, selvom de faktisk har brug for at sove lidt mere, og her er det super godt netop at trille en lidt længere tur med barnevognen eller måske lægge sig med barnet, amme en ekstra gang eller lignende for på den måde at holde barnet sovende. Præcis som det lyder som om, at du også gør.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 3-4 måneder er ofte omkring 15 timer i døgnet. Mange børn trives med en rytme, hvor de sover ca. 10 timer om natten og 5 timer om dagen fordelt på 3 lure, men nogle børn sover som hos jer en længere nattesøvn, og så vil dagssøvnen naturligt være kortere. Da de fleste børn i denne alder samtidig har behov for 3 lure, så vil hver lur naturligt blive lidt kortere. Så en fordeling der hedder 11 timer om natten og ca. 4 timer om dagen vil også være rigtig fint - ret præcist det I oplever :)

De 3 lure er ofte nødvendige for at dagen ikke skal blive for lang - og for at puttetidspunktet ikke skal blive alt for tidligt. For jo tidligere natten starter, jo mere påvirkes natten naturligt også. Enten på den måde, at jeres dreng vil stå meget tidligt op og dagen simpelthen starte for tidligt. Eller også ...


Annonce

... på den måde, at hans nattesøvn ender med at blive for lang. Hvis han pludselig sover 12 timer fra kl 18-06, så er der kun 3 timer at gøre godt med til resten af dagen, hvilket vil give 3 meget korte lure og for de fleste børn vil de være for lidt... Men igen - ikke for alle. Nogle børn trives faktisk på denne måde:)

Samtidig oplever man ofte også, at børn i 3-4 måneders alderen har en længere vågenperiode om aftenen, og dermed en rytme, hvor de går sent i seng. Mange børn vil i den alder derfor trives med en kort lur f.eks. mellem kl 18-19, så de faktisk ikke puttes til natten der, men blot powernapper - og i stedet går de så i seng f.eks. kl 21.30 (nogle senere endnu), men sover så til gengæld ca. 10 timer fra kl 21.30 til 7.30... så dagen starter senere. Og når det så er sagt, så gælder det naturligvis igen ikke alle børn. Det er blot en rettesnor, og ikke alle børn følger den snor:)

Hos jer er det lige nu sådan, at jeres dreng de fleste dage viser behov for 3 lure, men nogle dage sover han stadig 2 lidt længere lure, og det er helt fint. De dage, hvor han sover to længere lure og ikke viser behov for en 3. lur men faktisk fint kan puttes til natten tidligere og stadig sover godt og længe, så lader I ham bare gøre det. I skal blot være opmærksomme på, at det godt kan ændre sig lidt den næste måned eller to.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I skal som udgangspunkt ikke ændre på noget, som fungerer, og lige nu fungerer det, og det er super fint. I skal blot give ham den fleksibilitet, som han viser behov for - og huske på, at han jo ikke har læst min bog ;) Det er helt fint, at han veksler mellem søvnhulet for 3-4 måneder og 6-7 måneder - han lyder til at være rigtig god til at regulere sit behov og lyder til at stortrives på alle måder, og amningerne om natten er helt perfekte i forhold til hans alder :)

Håber ovenstående giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce