Annonce

Annonce

Svar: Vælling til natten - Part 2


18. maj 2021

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev, det er fint, at du skriver tilbage :)

Det er en god idé at I fortsætter stille og roligt, giver jeres dreng forkellige former for grød og grøntsagsmos, så han tilbydes variation dagen igennem - og også så småt forsøger med lidt grovere konsistens.

Det kan være en fordel af prøve med hirseflager eller quinoaflager. Flagerne er med til at gøre grøden lidt "fnugget" i konsistensen, så han vænnes til at spise noget, der er en lille smule mindre cremet. Derudover vil det være rigtig godt, at du varierer og giver noget andet end risgrød, da han ikke bør tilbydes ris hver dag :) Stille og roligt kan I så forsøge med havregrød, som naturligt har større flager - hvis det er for svært for ham i starten, så kan I blande havregrynene sammen med lidt af den grød, som han er vant til at spise.

Du kan også væne ham til lidt grovere konsistens ved at tilsætte lidt havregryn til frugtmosen. Du kan også købe færdig frugtmos med spelt eller fuldkorn, så der også er lidt struktur i frugtmosen.

Og når du giver ham kød og fisk i ...


Annonce

... grøntsagsmosen, så vil det være rigtig godt, at du blender grøntsagerne til en cremet konsistens - og så tilsætter f.eks. 1 tsk fint hakket kød eller fisk til ca. 1 dl. mos. Det gør, at mosen stadig er cremet og at kød og fisk kun giver ganske lidt ændring - og gradvist kan du så øge mængden af kød og fisk, i takt med at han bliver bedre til at håndtere det i munden.

Det vil også være en god idé, at du giver ham mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. Det at sidde med noget selv og styre det hele lidt selv vil styrke ham mundmotorisk. Du skal naturligvis altid have ham under opsyn, når han sidder med noget og du skal udskifte maden, så snart den er for snasket. Du kan give ham f.eks. kogte stykker brocooli eller blomkål. Du kan give ham en kartoffelbåd bagt i ovnen. Du kan give ham ristede rugbrødsbjælker, en tvebak eller lignende. Du kan give ham agurk, eller en appelsinbåd...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Øvelse gør mester, så lidt træning forsigtigt hver dag er bare super godt, bliv endelig ved med det :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce