Annonce

Annonce

Svar: Flasker og D-vitamin


25. oktober 2020

Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev, jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det lyder helt alderssvarende, det du fortæller.

Selvom jeres dreng får flaske, så kan hans spisemønster godt være lidt, som hvis han blev ammet. Og her vil rigtig mange børn spise hyppigere om aftenen, fordi de på den måde fylder sig lidt ekstra op til natten, hvor de så kan sove et lidt længere søvnstræk.

Dertil kommer, at han måske også er begyndt at lade sig forstyrre lidt i løbet af dagen, når han spiser. Han tager måske fat i flaske, slipper den, smiler til dig, tager fat og spiser lidt igen, slipper atter og begynder at pludre med dig, spiser lidt igen for så atter at slippe - og det kan nogle gange gøre, at han måske ikke helt spiser nok om dagen og derfor søger behovet ekstra dækket aften og nat. Det er derfor en god idé, hvis du kan forsøge at hjælpe ham med at spise tilstrækkeligt og koncentrere sig omkring flasken om dagen, så han får det, han har behov for - dækket hele dagen igennem :)

Hans udregnede væskebehov er lige nu ca. 825 ml i døgnet, da han vejer 5.5 kg og lige er blevet 3 måneder. Behovet øges i takt med at hans vægt stiger. Det betyder, at hvis han lige nu f.eks. spiser 7 flasker i døgnet, så vil han skulle have ca. 120 ml i hver flaske, - spiser han 6 gange i døgnet, så vil han skulle have knap 140 ml i hver flaske. Det er dog stadig vigtigt, at I er lidt fleksible, så han får det, som han viser behov for, så nogle gange vil han naturligt spise lidt mere og andre gange lidt mindre, og det er helt fint. I giver ham ofte ca. 135 ml, nogle gange en enkelt flaske med blot 100 ml, og det lyder meget fint! Samlet bliver hans behov fint dækket.

Og ja, de fleste børn vil i jeres drengs alder have behov for 6-8 flasker i døgnet, svarende til at de spiser hver 3-4 time. Det er helt normalt og forventeligt og med ca. 7 ...


Annonce

... flasker i døgnet lige nu, så lyder det faktisk lige efter bogen :) I skal derfor ikke begynde at give ham færre flasker og større mængde i hver flaske. Han får sit behov rigtig fint dækket lige nu. Når han bliver 6 måneder, vil han begynde at kunne undvære en flaske om natten og vil derfor ofte trives med 6 flasker, og når han bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 flasker i døgnet. I takt med at han begynder at få skemad, drikker vand af kop osv. så vil antallet af flasker naturligt blive nedsat. Men lige nu er 7 flasker i døgnet meget fint og helt alderssvarende - og som du selv nævner, så er der ingen grund til at overfylde ham og han så gylper det op :)

Med hensyn til d-vitamin, så lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen nu: "Spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud".

Du skriver, at han får to typer erstatning NAN Sensilac, som har 1.5 mikrogram pr 100 ml færdig blandet erstatning og NAN Supreme, som har 1.1 mikrogram pr. 100 ml. Du fortæller, at han får ca. halvt af hver, hvilket betyder, at han faktisk ikke når op på 800 ml erstatning i døgnet, der har mere end 1.3 mikrogram D-vitamin. Derfor skal din dreng tilbydes 10 mikrogram d-dråber dagligt.

Hvis han udelukkende fik NAN Sensilac, så ville han være dækket ind via sin erstatning. Han får mere end 800 ml erstatning i døgnet og vil være dækket den vej igennem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis han udelukkende fik NAN Supreme, så ville hans behov for D-vitamin ikke blive dækket, selvom han fik 800 ml erstatning i døgnet, og han skulle derfor have d-dråber.

Da han får halvt af hver, så når han ikke op på 800 ml erstatning, som indeholder nok d-vitamin og skal derfor tilbydes dette ved siden af.

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce