Svar: Takker nej, spytter mad i stykker ud
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at din datter som udgangspunkt er glad for mad, rigtig gerne vil smage, sidde med mad i hånden, gumle, gnaske, opbløde med spyt osv. Det er super godt og super vigtigt, og det skal du virkelig holde fast i.
Derfor er det godt, hvis du kan starte hvert måltid med mad i hånden. Det kan være ristede rugbrødsbjælker, brødskroper, agurk, bløde frugtbåde og lignende, men det må også meget gerne tage udgangspunkt i jeres almindelige mad, så hun f.eks. får kogte blomkål- og broccolibuketter, eller hun tilbydes kartoffelbåde eller lignende fra ovnen, som hun så selv sidder med.
Det at starte med lidt mad i hånden vil gøre hende opmærksom på, at det er spisetid og forberede hende på, hvad der nu skal ske. Samtidig vil hun øve sig mundmotorisk og blive bedre og bedre til at tygge og bearbejde mad i munden, hun vil opleve at styre måltidet lidt selv, hun vil opleve forskellige smage og konsistenser, og så vil hun også få sat gang i spytdannelsen og bedre kunne kapere den mad, som du så følger efter med.
Det lyder som om, at du måske er gået lidt for hurtigt frem med mad i stykker og mad, som giver mere tyggemodstand. I begyndelsen kan det være en god idé at lave grøntsagsmosen cremet og så skabe lidt struktur ved at tilsætte lidt kød eller fisk eller måske lidt kogte ris og lignende til mosen. I første omgang måske kun tilsætte en teskefuld kød, fisk, ris til en portion mad, og stille og roligt så øge indtaget i takt med at hun bliver bedre til at bearbejde det i munden.
Det vil også være rigtig godt, at du forsøger med lidt grovere grødtyper som f.eks. ...
... havregrød og flerkornsgrød, men stadig tilsat fedtstof og mælk, som gør det lidt "blødt" i konsistensen, så det ikke er alt for fast :)
Og derfra kan du så begynde stille og roligt at mose kartofler og grøntsager med en gaffel og på den måde gradvist give mere og mere bid og tyggemodstand. Så det er en gradvis proces, som hun lærer stille og roligt.
Du kan også hjælpe hende ved at holde maden adskilt, så den mad hun får på en ske, er cremet og let at gå til, den skal mere eller mindre bare synkes, hvor den mad, som du giver hende med fingrene, kræver mere tyggemodstand. Det vil sige, at du kan give hende små bitte bider direkte ind i munden og på den måde hjælpe hende med at finde ud af at tygge dem, bearbejde dem. Det kan være små bidder brød eller lidt kød eller fisk fra aftensmaden, måske indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), lidt godt kogte pastaskruer (½) eller lignende. Det vil også være rigtig godt, hvis du kan lægge den mad, som kræver lidt mere bid og som giver mere tyggemodstand ind i siden af munden på hende, så hun med det samme kan tygge sammen og ikke skal bruge helt så meget energi på at bevæge det rundt i munden med tungen...
Det lyder som om, at du er rigtig god til at finde på forskellige retter og det lyder også som om, at I spiser varieret og hun tilbydes meget forskelligt. Bliv endelig ved med det, men giv hende også tid, så det ikke pludselig bliver for meget og for overvældende for hende.
Og hvis du lige nu oplever, at hun har brug for en pause, og det går bedst med ren grød og mos, så er det også helt okay at gøre sådan i nogle dage og så forsøge lidt forsigtigt igen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre