Annonce

Annonce

Svar: Vågner og mad hver time


19. oktober 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære trætte Sofie

Tak for dit brev :)

Når jeg læser din beskrivelse af din datter, så tænker jeg, at hun har brug for noget mere mad - og at det er tid til at begynde med lidt skemad. Det, at hun søger brystet så hyppigt, er netop tegn på, at hun forsøger at få mælkeproduktionen op - og det er ikke tilstrækkeligt for hende. Selvom hun spiser hyppigt hos dig, og du producerer masser af mælk, så har hun nu brug for noget ekstra.

Jeg vil anbefale dig, at du begynder med skemad f.eks. grød til frokost. Start med et par skefulde og øg hende til ½ dl. og når hun kan spise dette og hendes mave fungere, så begynder du at tilbyde hende lidt grøntsagsmos om aftenen, så hun får grød til frokost og grøntsagsmos til aften. Sammen med skemaden skal hun tilbydes vand af kop.

Derudover skal du forsøge stille og roligt at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner af en lur - og tilbydes brystet før hun puttes. Det vil være rigtig godt hvis du kan forsøge at holde hende godt igang ved brystet om dagen, gerne amme hende af samme bryst, evt. med en skiftning undervejs, for på den måde at få hende til at spise lidt længere fra et bryst af gangen. Jo bedre hun tømmer et bryst af gangen, jo mere vil mælken mætte hende og give ro i maven og bedre søvn - hvis hun kan spise 20 minutter så er det derfor godt hvis du kan hjælpe hende med at spise 20 minutter fra et bryst eller f.eks. 17 minutter fra et bryst og 3 minutter fra modsatte bryst - og ikke giver hende 10 minutter fra hver side...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre. Tilbydes brystet igen, når det er tid til at vågne og dagen begynder.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes grød, f.eks. majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød og vand af kop. Der gives få skefulde til ½ dl. i begyndelsen.

Ammes, skiftes, ammes og puttes til middagslur - måske kl 12.30-13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16-16.30: Ammes - evt. ammes-skiftes-ammes - så hun fyldes rigtig godt op og puttes derefter til dagens 3. lur som ofte er den korteste lur

Aften 18: tilbydes lidt grøntsagsmos f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål.. grøntsagsmosen introduceres når grøden til frokost fungerer godt og der gives få skefulde til ½ dl. i begyndelsen. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - igen evt. amme hende, skifte hende, amme hende og først derefter putte hende. Tidspunktet kan variere efter hvor lang dagens 3. lur er og hvor sent den ligger.

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes og sover videre

Som du kan se af denne plan, så ammer du stadig mange gange dagligt - amningerne ligger ca hver 3-4 time, så det er dog mindre end du gør lige nu :) - og derudover så er der også plads til to måltider skemad. At starte op med skemaden og samtidig holde fokus på, at din datter skal tage godt fra, spise rigtig godt hos dig, når hun ammes, tænker jeg vil hjælpe jer videre. Samtidig vil opstart med skemad naturligt begynde at give jer lidt mere rytme, så du får lidt mere overblik over dagen :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. Oplag 2018). I den guider jeg dig igennem måned for måned, fra de første smagsprøver til jeres datter er igang med familiemaden (0-18 måneder) og du finder opskrifter, dagsplaner osv.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce