Annonce

Annonce

Svar: Opstart af fast føde


22. januar 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og det er rigtig godt du skriver :)

Du nævner, at I har været i Holland, hvor jeres drengs tungebånd er blevet klippet, og at I stadig er igang med efterbehandling, hvor I masserer og strækker hans sår flere gange dagligt... Man anbefaler nogle gange efterbehandling i ca. 4 uger efter, for at forebygge at det vokser forkert sammen - og det betyder, at I må have fået foretaget indgrebet for nylig, hvilket lyder sent, da jeres dreng nu er knap 6 måneder... hvad er årsagen til at I har fået det gjort? :)

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at han kan protesterer mod den fastere føde, fordi hans tungebånd er blevet klippet, eller fordi han nu er vant til, at I flere gange dagligt strækker og masserer ham i munden - hvilket kan godt kan føle sig generet af..

Det kan også være, at han har lidt mundmotoriske udfordringer, som måske skal vurderes. Nogle børn har problemer med følesansen i munden og reagerer på madens temperatur og konsistens. Nogle børn har svært ved at synke og reagerer derfor på den lidt fastere mad, hvor mælk drikkes langt lettere... Nogle børn reagerer meget på madens smag... de har det bedst med at få en helt ren grød eller ren mos uden for mange fødevarer blandet sammen, andre reagerer hvis maden smager for surt eller måske for sødt...

Det lyder som om, at jeres dreng har det bedst med selv at styre maden - når I giver ham mad i hånden, så fører han det til munden og han vil gerne smage, sutte, gnaske, opbløde med spyt osv. Det er super godt, det skal I endelig udnytte :)

Jeg vil derfor anbefale jer, at I starter med at sætte ham i den høje stol og der tilbyder ham mad i hånden. Det vil styrke ham mundmotorisk og samtidig gøre ham opmærksom på, at det er ved at være spisetid - og først derefter så følger I efter med lidt på en ske.

Da han lige nu lyder til at protestere voldsomt over skeen, så vil jeg anbefale jer, at I en overgang bruger ristede rugbrødsbjælker, eller lavet en agurkeske som I kan dyppe i maden og lade ham suge mos og grød fra - og dermed holder lidt pause fra skeen, så han ikke føler sig presset. Og i takt med at han bliver tryg ved skemaden og vænner sig til at spise det og smager mere og mere, så kan I naturligvis introducere en rigtig ske igen.

Det er rigtig godt, at I kører en nogenlunde fast rytme i forhold til hans flasker, og han må gerne få 6 flasker i døgnet, som han tilbydes nu. Men det kan godt være, at han skal have lidt mindre i ...


Annonce

... hver flaske - i løbet af dagen - så der måske er bedre plads til skemaden og vand af kop. Det kommer også lidt an på hvor meget han vejer, hvad hans væskebehov er - men væskebehovet dækkes også af vand.

Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner og stadig får flaske, før han skal sove. Og hvis han har fået lidt skemad i maven og også har drukket lidt vand, så vil han måske af sig selv nedsætte mælkeindtaget lidt. Du skal derfor være lidt fleksibel her... :)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 8: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt grød med frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker i hånden og du følger efter med lidt øllebrød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - måske ca kl 12.30-13 - afhængigt af hvor lang formiddagsluren har været.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 16: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 24: Drømmeflaske

Som du kan se, så indeholder denne plan samme antal flasker, som han er vant til at få og på nogenlunde samme tidspunkt - og der er stadig plads til skemaden 3 gange dagligt. Jo mere fast rytme, jo bedre vil det være :)

Derudover vil det være rigtig godt, at du forsøger at holde hans mave igang. Hvis skemaden ikke gør det alene, så vil det være godt, at du forsøger med en erstatning, som hjl'æper mod træg mave. Det kan f.eks. være Allomin Syrnet SensiPro eller NAN Sensilac... Og hvis dette ikke er tilstrækkeligt, så vil det være godt, at du tilbyder ham laktulose eller taler med lægen om movicol. Jeg ved fra dine tidligere breve, at han har fået movicol tidligere - er I stoppet med det? Fire dage mellem hver afføring er lang tid, og det kan naturligt påvirke hans indtag af rigtig mad.

Det lyder dog som en god idé at I forsøger at undgå Johannesbrødkernemel og ser om ikke dette også kan gøre en forskel hos jer. Hans tendens til at gylpe skulle også gerne blive mindre i tanke med at han nu begynder med fastere føde :)

Jeg håber, at du kan bruge dagsplanen og mine tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke og rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce