Annonce

Annonce

Svar: B menneske på 5 mdr. Krise kl. 22


10. januar 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive :)

Det er naturligt helt okay, hvis jeres datter har en rytme, hvor hun gerne vil sove længe og tydeligt er mest frisk og har en længere vågenperiode om aftenen.. men det dur naturligt ikke i længden, hvis det skal foregå mellem kl 22-24.. I har jo også brug for jeres nattesøvn og brug for tid til blot at være et par :)

Og der er et par ting, som I kan forsøge for at se, om det vil ændre lidt på hendes rytme. Du nævner blandt andet, at I ofte vækker hende om morgenen kl 08, hvis hun ikke vågner af sig selv. I kunne faktisk godt forsøge at lade hende sove, til hun vågner af sig selv, fordi det vil betyde, at hun så vil kunne sove senere lure resten af dagen, og dermed vil hun måske kunne springe en af de korte lure sidst på dagen over og i stedet gå lidt tidligere i seng.

Jeg er dog helt med på, at et stå op tidspunkt omkring kl. 08 ikke er så tosset, fordi det naturligt også kan passes ind med, at hun begynder, at have behov for at få lidt morgengrød. Jeg kan ud af din dagsrytme se, at I allerede tilbyder hende 3 skemåltider dagligt, og jeg vil anbefale, at I ændrer lidt på tidspunkterne af disse, så hun begynder at få grød om morgenen i stedet for om eftermiddagen. At den grund kan det være en god idé at holde fast i et stå op tidspunkt senest kl 08, så dagen ikke starter for sent, men i stedet kan I så forsøge at lægge et bad ind midt på dagen. Det vil aktivere hende rigtig godt både motorisk og mentalt, det vil kunne øge hendes vågenperiode, og det kan samtidig være med til at gøre, at hendes middagslur måske bliver lidt længere. Det vil være mest hensigtsmæssigt, hvis hende middagslur er længere end hendes 3. lur, fordi det naturligt spiller ind på, hvordan aftenen og natten vil forløbe... Og det bad, som I lige nu giver hende kl 22 skal derfor flyttes til før middagsluren - det lyder som om, at badet ofte har en opkvikkende virkning på hende, hvilket også er en god grund til at lægge det i dagtimerne:)

Det vil også være en god idé, hvis I kan forsøge at putte hende i barnevognen, når det er tid til at sove middagslur i håb om, at hun så netop vil kunne sove et lidt længere søvnstræk midt på dagen. Eller du kan naturligvis vælge at lægge dig med hende i dobbeltsengen - det lyder dog som om, at du så skal blive liggende, for at hun kan sove en længere lur, hvis du trækker dig væk fra hende, så sover hun ofte kun 45 minutter - og det vil som sagt netop være rigtig godt med en længere lur midt på dagen, fordi I så kan komme lidt væk fra at hun powenapper så sent, som hun ...


Annonce

... gør nu - og måske i stedet kan begynde at gå i seng omkring kl 20-21, blive ammet igen sen aften og derefter blot sove videre... Hele dagens rytme spiller naturligt ind på nattens forløb :)

En dagsplan kunne derfor se således ud:

Tidlig morgen 06-06.30: Ammes og sover videre, får evt. en lille ekstra amning, når hun vågner og dagen begynder

Morgen 08: Tilbydes lidt grød, evt med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Tilbydes lidt grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Ammes og puttes til middagslur - måske ca kl 13.30-14 - og puttes i barnevogn, trilles en tur i håb om at hun så kan sove et lidt længere søvnstræk her...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag/tidlig aften 17.00: Ammes og sover dagens 3. lur, som er en kortere lur

Aften 18.30: Tilbydes grøntsagsmos - udgangspunkt gerne de grøntsager, som I andre spiser til aften og så I spiser sammen :) Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20-21 - afhængig af, hvornår hun er stået op af dagens 3. lur, og hvor lang den er...

Sen aften/først på natten 23-01: Ammes rigtig godt og sover videre

Nat 03/04: Ammes og sover videre

Som du kan se, så passer tiderne lidt med de tidspunkter, som du allerede beskriver, så jeg tænker, at det burde være muligt at passe denne rytme ind - samtidig har jeg ændret lidt på tidspunkterne for skemad og amning, hvilket naturligt også påvirker hendes rytme. Du skal også medtænke, at indtaget af skemad ikke må være så stort, at det påvirker hendes indtag af mælk. Det er bedre, at hun spiser 3/4-1 dl. skemad af gangen, drikker vand af kop og så efterfølgende tager imod brystet, end at hun spiser 1.5 dl. grød eller mos og efterfølgende, så ikke drikker nok hos dig. Balancen mellem skemad og mælk skal findes om dagen, netop for at sikre, at hun ikke er vågen, søger dig og brystet om natten fordi det er et reelt behov for at få sit væskebehov tilstrækkeligt dækket:)

Jeg håber at dagsplanen hjælper jer lidt videre på vej :)

Med hensyn til amning og putning, så må du meget gerne begynde at adskille dette nu og det er rigtig godt, hvis din datter ikke kan bruge dig som sut natten igennem :) Når du ligger ned og ammer hende, så skal du forsøge at nå dertil, hvor hun slipper brystet, før hun sover helt, så hun ikke falder i søvn med dit bryst i munden. Det er også godt, hvis du kan sove med en t-shirt eller lignende på, så det er dig, der styrer, hvornår hun dier, og hun ikke selv kan søge brystet om natten :)

Rigtig meget held og lykke med hende og glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce