Svar: Mælk på kop
Kære Ditte
Tak for dit brev og dine fine spørgsmål om komælk og overgangen fra flaske med erstatning til drikkemælk af kop :)
I 9-12 månedersalderen anbefales det, at du giver din dreng modermælkserstatning. Det vil være rigtig fint, hvis din dreng nu, hvor han er 10.5 måned gammel, drikker to flasker med modermælkserstatning i døgnet - svarende til ca 400 ml. Derudover bør du stadig bruge erstatning i hans grød og mos. Det vil være med til at sikre hans behov for mælk indtil ca 1 års alderen.
Han må gerne få lidt sødmælk (3.5% fedtindhold) via madlavningen - hvis du f.eks. laver en ret med sovs, tilsætter sødmælk til en frikadellefars, laver lasagne med bechamel-sovs og lignende, så må han gerne spise med af dette nu. Det anbefales dog, at han ikke indtager mere end max 100 ml sødmælk i døgnet - og ikke af kop - det kan indgå som del af familiemaden.
I 9-12 måneders alderen må han også gerne få lidt neutral sødmælksyoghurt, A38 og Tykmælk. Produkterne skal indeholde 3.5% fedt (sødmælk) og ikke mere end 3.5 gram protein pr. 100 gram. Du må her tjekke indholdsdeklarationen :) Surmælksprodukter kan gives gradvist stigende fra 50ml ved 9 måneders alderen til 100 ml ved 1 års alderen.
Ved 1 års alderen vil det ofte være passende, at du trapper ham ud af den ene flaske ved at tilbyde ham mindre og mindre af gangen, så han tilsidst helt kan undvære den flaske. Og den sidste flaske forsvinder ofte i 13-15 måneders alderen. Det er altså en gradvis proces, hvor du også skal give ham et nyt putteritual, som på sigt vil erstatte flasken :) Og stille og roligt vil han naturligt også kunne lære at drikke lidt mælk af en kop.
I 1-2 års alderen bør din dreng tilbydes letmælk - dog max 100 ml ved 1 års alderen. Letmælk har et fedtindhold på 1.5 %. Det kan gives som drikkemælk af en kop og kan tilbydes både lun og køleskabskold. Han må i denne alder også stadig gerne tilbydes neutral sødmælksyoghurt, A38 og tykmælk. Produkter med frugt begrænses på grund af det høje sukkerindhold - det er bedre at tilbyde ham neutrale produkter og selv tilsætte frisk frugt og bær :)
I 2-3 års alderen kan han tilbydes minimælk, skummetmælk og kærnemælk. Det vil sige mælkeprodukter med ca. 0.1-0.5 % fedtindhold. Nogle børn kan have brug for at fortsætte med letmælk til 3 års alderen - dette drøftes med lægen. Der gives også surmælksprodukter af skummet- eller letmælkstypen i denne alder (0,1-1.5% fedtindhold).
Produkter som skyr, fromage frais, ymer, ylette kan tidligst gives fra 2 års alderen og kan her indgå i variation med andre surmælksprodukter.
Og så til dine spørgsmål:
Ad 1) Det er rigtig godt, at han er glad for at drikke vand, og som udgangspunkt er det netop vand, som han skal tilbydes af kop. Vand er den bedste ...
... tørstlukker, og det er netop vigtigt, at han lærer at drikke vand. Derfor skal han tilbydes vand til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem :)
Du kan dog godt forsøge med lidt mme af en kop, som du allerede gør - evt. prøve at servere det køleskabskoldt, for at se om han har lyst til dette - det kan måske vænne ham til at drikke kold mælk, som letmælk jo normalt vil være... Du kan også vente til omkring 1 års alderen og så forsøge med små slurke sødmælk/letmælk, fordi det naturligt vil smage og lugte meget anderledes end erstatning, og det kan derfor godt tænkes, at han vil kunne lide dette, selvom han ikke bryder sig om smagen/lugten af mme, når det serveres i en kop :)
Ad 2) Nogle børn siger selv fra overfor deres flaske, andre børn skal hjælpes lidt på vej, og det er som nævnt en gradvis proces. De to flasker ligger ofte aften og sen aften, eller før middagslur og før putning om aftenen. Hvis de to flasker ligger aften og sen aften, så er det ofte flasken sen aften, som trappes ud først. Hvis de ligger middag og aften, så er det ofte flasken om dagen, som trappes ud først.
Der kan med fordel i en periode tilbydes et mellemmåltid og lidt mme af en kop som erstatning for flasken før middagsluren, og om aftenen vil det være rigtig godt med en godnatgrød, som en fast del af putteritualet. Derudover vil det være rigtig godt, at du i 12-18 måneders alderen arbejder bevidst på at introducere en putteklud, bamse, slaskedukke og lignende, som bliver jeres drengs nye putteritual, og som derfor på sigt vil tage mere og mere over i takt med at flaskerne trappes ud og forsvinder.
Ad 3) Du kan med den alder din dreng har nu forsøge med lidt tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller A38 (3.5%) og på den måde vænne ham til en ny smag og det at spise surmælksprodukt. Du kan også med fordel forsøge med sovs og lidt flere sovsede retter, så han på den måde vænnes mere til mælkesmagen og kommer væk fra smagen af erstatning :)
Når han bliver et år, så kan du også komme lidt letmælk ovenpå en øllebrød, havregrød eller lignende, så han får lidt letmælk på maden og sammen med en grød, som han kender - uden at han skal drikke det af kop... Og når han så har vænnet sig lidt mere til smagen af komælk, så kan du prøve at tilbyde lidt letmælk som drikkemælk af kop.
Ad 4) I 9-12 måneders alderen anbefales modermælkserstatning. Sødmælk og sødmælksprodukter - det vil sige 3.5% fedtindhold - kan indgå i familiemaden.
I 1-2 års alderen anbefales letmælk (1.5%) og letmælks- eller sødmælksprodukter (1.5-3.5% fedtindhold)
I 2-3 års alderen anbefales de fedtfattige produkter som minimælk, skummetmælk og kærnemælk, og surmælksprodukter af skummet eller letmælkstypen.
Jeg håber, at dette hjælper dig lidt videre - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine