Annonce

Annonce

Svar: Opstart af skemad/overgangskost


23. oktober 2018

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I har ramt det helt rigtige tidspunkt at starte med skemaden på. Lillebror tager fint imod en halv dl. grød, kan sagtens finde ud af teknikken med at spise af en ske, og det lyder også som om, at hans mave fungerer fint - det er super godt :)

Jeg vil derfor foreslå dig, at du begynder at tilbyde ham skemad to gange dagligt, så han tilbydes ½ dl. til frokost og ½ dl. til aften. Det er bedre, at du giver ham ½ dl. to gange dagligt end 1 dl. på en gang. Når du giver ham to mindre måltider, så sikrer du, at der stadig er plads til mælk i maven, og derudover har du mulighed for at variere hans indtag, så han både tilbydes grød og grøntsagsmos. Og jeg vil netop anbefale, at du giver ham grød til frokost og grøntsagsmos til aften, så han nu vænnes til at spise begge dele.

Du må meget gerne variere mellem de forskellige grødtyper. Han kan f.eks. få majsgrød, risgrød, hirsegrød, boghvedegrød, quinoagrød. De tre sidstnævnte laves af flager, som gør grøden mere "fnugget" i konsistensen. Og du må gerne hen af vejen variere yderligere ved at komme forskellige frugtmos og bærmos på som topping. En grød kan smage meget forskeligt og se meget forskellig ud, alt efter om der er æblemos, sveskemos eller jordbær mos på...

Om aftenen kan du tage udgangspunkt i de grøntsager, som I andre spiser. Det kan være en god idé at starte med f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli - så han starter med de lidt mildere grøntsager, og de skal koges og blendes, så konsistensen bliver cremet.

Der skal tilsættes fedtstof og mme til den hjemmelavede mad, og det vil være rigtig godt, at du sammen med skemaden tilbyder ham vand af en kop, så han også lærer at drikke vand. Det vil også være rigtig godt, at du forsøger at holde fast i spisetiderne hver dag, fordi det er med til at påvirke hans indre ur og fornemmelse for sult/mæthed. Det er således med til at gøre ham ...


Annonce

... parat til at spise, når det er spisetid :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes ½ dl. grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur, måske omkring kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16-16.30: Flaske

Sover dagens 3. lur, som ofte er dagens korteste lur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Tilbydes ½ dl. grøntsagsmos. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20 - igen afhænger tidspunktet dog af, hvornår han er stået op fra sin 3. lur

Sen aften 23-24: Drømmeflaske

Midt nat 03: Flaske - denne har de fleste børn stadig behov for, men i 6 måneders alderen kan den ofte trappes ud i takt med at indtaget af skemad og vand af af kop naturligt øges om natten.

Som du kan se, så er min dagsplan lavet sådan, at din dreng tilbydes skemad til frokost og aften, som en helt fast rytme. Flasken tilbydes med ca. 3.5 times mellemrum og indgår altid som en fast del af hans putteritual. Skemaden tilbydes, når han vågner og det betyder, at der ofte går ca 1-1.5 time imellem, at han tilbydes skemad og tilbydes mælk.

Når han bliver 6 måneder, vil det være rigtig fint, at du introducerer en morgengrød for ham, og stille og roligt skal han i den alder også igang med lidt mellemmåltider. Men han vil stadig have brug for sine flasker - det er først i 7 måneders alderen, at mellemmåltiderne kan begynde at erstatte en flaske :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter, og guides igennem fra de første smagsprøver til mad i stykker og familiemaden. Du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få hvornår og hvordan :) Den nyeste udgave er netop landet i butikkerne. Der står 3. udgave, 1. oplag 2018 i kolofonen :)

Fortsat god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce