Annonce

Annonce

Svar: Hvornår kan man nøjes med at mose med gaffel?


17. september 2018

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Zadeh

Tak for dit brev :)

Når du begynder med skemaden, er det rigtig godt, hvis du kan lave den så cremet og blød i konsistensen som muligt. Det vil gøre det lettere for din dreng at spise den, hvis den har en cremet konsistens. Det betyder også, at det kan være en fordel, hvis du laver grøden på mel f.eks. rismel, majsmel, boghvedemel, eller at du blender grøntsager rigtig godt, så grøntsagsmosen er uden klumper.

Stille og roligt kan du gå over til at lave grød af forskellige flager f.eks. hirseflager, boghvedeflager og quinoaflager, som giver en mere "fnugget grød", men grøntsagsmosen skal stadig være cremet. Bruger du f.eks. lidt kogt broccoli i kartoffelmos, så vil det være med til at give en lille smule struktur i mosen.

Derefter vil det være rigtig godt, at du introducerer f.eks. havregrød. Her er flagerne større og dermed får grøden mere struktur og bid. Du må også gerne gradvist begynde med øllebrød, som kan vænne din dreng til smagen af rugbrød, ligesom han hen af vejen kan tilbydes flerkornsgrød, som kan bestå af forskellige slags flager og gryn og på den måde vænne han til grovere grødtyper. De grovere grødtyper vil han ofte være parat til omkring 6 måneders alderen.

I 6 måneders alderen skal han begynde med lidt kød og fisk i sin grøntsagsmos, og ofte vil dette i begyndelsen danne nok struktur og bid. Mosen vil ofte stadig skulle være cremet, men han vil få små bidder af kød eller fisk ind i munden og fornemme, at han skal bearbejde maden på en lidt anden måde.

Samtidig vil det være rigtig godt, at du i 6 måneders alderen giver ham mad i hånden, som han selv kan gumle på, sidde og sutte på, opbløde ...


Annonce

... med spyt osv. Det styrker ham mundmotorisk og giver ham en erfaring med sig om, hvordan maden skal placeres i munden, for at hans bræk refleks f.eks. ikke aktiveres, ligesom det giver ham forskellige smagsoplevelser og en fornemmelse for, at mad kan føles forskelligt, og skal bearbejdes forskelligt.

Det er altså derfor en gradvist proces, hvor hans mad gradvist gøres grovere, og hvor hans hjælpes til at lære at tygge og bearbejde maden mere og mere. I 7 måneders alderen vil han derfor måske være parat til, at du kan begynde at mose maden med en gaffel... Og i 8 måneders alderen vil han så måske kunne begynde med små brødhapsere, samtidig med at han også stadig tilbydes skemad ved siden af.

Så.. du skal ikke forvente, at han vil kunne finde ud af at tygge mad, der blot er moset med en gaffel, før han er mindst 7 måneder gammel, og mange børn vil også være lidt ældre end dette, før de begynder at kunne finde ud af det... Lige nu er det vigtigste, at du tilbyder ham cremet skemad og varierer mellem grød og mos, så han får lidt forskellige smagsoplevelser - og hjælper ham med at være tryg ved mad, og tryg ved at spise.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det vil være relevant, at investere i en blender, så vil det være en rigtig god idé. Den vil du have glæde af længe, også selvom maden gøres gradvist grovere :)

Jeg vil anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og guides igennem fra måned til måned - fra nu, hvor din dreng er 4 måneder gammel og indtil han er 18 måneder.

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke! :)

- og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce