Svar: 4 årig som sjældent spiser kød
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt, at din dreng er glad for frugt og grønt, og det lyder faktisk som om, at han spiser ret varieret af dette - også af forskellige grøntsager, så han på den måde får en variation af forskellige næringstoffer. Det er også rigtig fint, at du forsøger med lidt æg en gang imellem, tilbyder ham smørbart fiskepålæg som f.eks. makrelguf osv. Jo mere variation jo bedre er det.
Men du har helt ret, det lyder faktisk lidt som om, at han nærmest spiser vegetarisk - man kan kalde ham "semi-vegetar", hvilket betyder, at han spiser fisk og lyst fjerkræ i begrænsede mængder. Og han kan godt få sit behov for proteiner og andre næringstoffer dækket, selvom han ikke spiser kød eller flere slags fisk. Men jo flere fødevarer der udelukkes fra kosten, jo større risiko er der naturligvis for, at han ikke får sit behov tilstrækkeligt dækket.
Det vil være rigtig godt, hvis du dagligt kan tilbyde ham en variation af korn og kornprodukter, bælgfrugter, grøntsager, nødder og frugt. Derudover meget gerne ost, mælkeprodukter og æg. Æg kan være hårdkogte, eller det kan være æggepandekager, scrambled eggs og lignende du laver.
For vegetarer kan det især være vanskeligt at få jern, zink, D og B12 vitamin nok. Det kan også være svært at sikre ham energi nok via maden, altså fedtstoffer nok. Derfor vil det være rigtig godt, at være opmærksom på at bruge forskellige vegetabilske olier i madlavningen f.eks. rapsolie.
Proteinbehovet skal dækkes via æg, mælk, bønner, linser, sojaprodukter, nødder, frø, korn (ris, rug, hvede, havre) og sundhedsstyrelsen skriver blandt andet i deres anbefalinger for ernæring til spædbørn og småbørn: " De enkelte vegetabilske fødevarer indeholder ikke alle essentielle aminosyrer. Det er derfor vigtigt at spise forskellige proteinkilder i løbet af en dag, således at man får tilstrækkeligt essentielle aminosyrer, men det behøver ikke at være ved ...
... samme måltid. Komplette proteinkombinationer er fx bønner + ris, linser + brød, brød + ost, cerealier + mælk eller æg, kartofler + æg eller mælk. Biotilgængeligheden af vegetabilsk protein i en fiberrig kost vurderes at være 10 % lavere end biotilgængeligheden af animalsk protein".
Jern og zink får vi normalt via kød, og optagelsen af f.eks. jern og zink sker blandt andet når vi indtager C-vitamin. Derfor er det rigtig godt, at din dreng spiser frugt som f.eks. appelsin, mandarin, clementiner og lignende som indeholder C-vitamin, og det kan med fordel gives sammen med en grovere grød... C vitamin findes dog også i f.eks. hyben, rød peberfrugt, kiwi, grønkål og broccoli. Det er dog igen vigtigt, at han spiser varieret - undersøger viser, at hvis børn spiser en balanceret vegetarisk kost, så har de samme jernstatus som andre børn. Og f.eks. broccoli og grønkål indeholder også jern. Du kan f.eks. lave broccolisalat, eller du kan prøve at lave grønkålschips...
D-vitamin får han via fede fisk, og her er f.eks. makrel en god kilde. Også laks er en fed fisk, og han kan få laks lavet i ovnen, eller du kan lave fiskefrikadeller af forskellige fisketyper eller prøve med smørbart laksesalat. D vitamin findes også i kød, æg, og fede mælkeprodukter - og så får vi også d-vitamin via sollys.
B12 vitamin kan være sværere at dække ham ind med, og hvis du generelt synes, at han spiser lidt for ensidigt og ikke spiser noget animalsk, så kan det godt være en overvejelse værd at tilbyde ham en daglig mulitivitaminpille, som sikrer ham f.eks. lidt ekstra B12 vitamin, og D-vitamin. Det er også muligt at give ham et tilskud af f.eks. B12 vitamin uden at han behøver tilskud af andre vitaminer. Du kan evt. tale med jeres læge omkring dette.
I Danmark anbefaler vi ikke levertran til børn, da det indeholder et meget højt indhold af A-vitamin.
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...