Annonce

Annonce

Svar: 10 mdr. - salt i købemad


29. oktober 2017

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nuala

Hvor er det dejligt at høre, at jeres søvnkrise er overstået - krydser fingre for at den gode gænge fortsætter! :)

Da din dreng ikke er så glad for grøntsager, men gerne spiser brødhapsere, så kan du med fordel give ham grøntsagsmos som smørbart pålæg - og du kan faktisk her godt købe grøntsagsmos fra glas til babyer og bruge dette... ligesom du naturligvis kan bruge rester fra jeres aftensmad.

Det vil også være en rigtig god idé at lave ovnbagte grøntsager til ham. Det vil sige skære grøntsager i både eller stænger, komme olie på og bage dem i ovnen - har du brug for salt på dine grøntsager, så kan du komme det på henne ved bordet :) Grøntsagsbåde/grøntsagsstænger kan han selv sidde med og gumle på, og bruger du forskellige rodfrugter, så vil det ofte trække sødmen lidt frem, når de bliver bagt, og det kan mange børn rigtig godt lide.

Du kan også lave smørsovs og komme på hans kogte grøntsager - det kan mange børn også rigtig godt lide, ligesom du også kan lave grøntsagssovs af forskellige slags og på den måde også få lidt variation af grønt i ham.

Han er også stadig så lille, at han sandsynligvis gerne vil acceptere hjemmebagte boller med grøntsager.. det kan være gulerod, kartoffel, spinat, squash, græskar, rødbeder og lignende, som du bager ind i boller og brød...

Det er ikke sådan, at din dreng slet ikke må få salt, før han fylder et år - det må han godt, MEN du bør ikke tilsætte salt til hans mad, og du skal overveje, hvor salt den mad du giver ham er. I takt med at han får mere og mere familiemad og spiser det samme som dig, så vil han naturligt få salt den vej igennem, netop på grund af de fødevarer du bruger i din madlavning. Så hvis du ...


Annonce

... f.eks. laver kogt hamburgerryg, så vil den naturligt indeholde en del salt, fordi der er salt i den hamburgerryg du køber - og du bør således ikke tilsætte yderligere salt til retten. Og igen, hvis du selv har brug for mere salt, så bør du bruge bordsalt.

På samme måde skal du være opmærksom, når du køber færdigt pålæg, brød og lignende. Brød, pølser, fiskefrikadeller osv. indeholder alt sammen en del salt. Hvis du har mulighed for at købe f.eks. en fiskefars hos fiskehandleren, så kan du bede om en fiskefars uden tilsat salt..

I Danmark kan vi med fordel gå efter mærkerne Nøglehullet og Fuldkornsmærket, når vi handler ind. For at et produkt kan få dette mærke, så gæder f.eks., at saltindholdet ikke må overstige ½ gram pr. 100 gram. Dette er således en garanti for at købe et produkt, hvor saltindholdet ikke er alt for højt. Jeg ved ikke, om du har lignende mærker, hvor du bor, men det kan undersøges, og du kan naturligvis også gå efter produkter med så lavt et saltindhold som muligt, når du handler ind. Det burde fremgå af indholdsdeklarationen. Du kan også gå efter anbefalingen at saltindholdet ikke bør ligge over 0.5 g/MJ.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Visse fødevarer indeholder en del salt f.eks. revet parmesan over en pastaret, fetaost, oliven og lignende, som du måske selv spiser. En gang imellem må din dreng godt smage, og du skal naturligvis udnytte hans lyt til at putte i munden, fordi det forebygger kræsenhed netop at lade ham smage og spise så forskellige som muligt. Men samtidig skal du altså også sikre, at han ikke spiser alt for mange saltholdige fødevarer - det er en balance.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og fortsat rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce