Annonce

Annonce

Svar: Ømhed, prikken og stikken


14. oktober 2017

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære C.

Stort tillykke med at du er gravid, hvor er det dejligt :) Og tak for dit brev og velkommen til!

Når man er gravid, så vil livmoderen skulle tilpasse sig det lille barn, og det betyder, at din livmoder vil vokse og også ændre lidt stilling i dit underliv. Det trækker i de ledbånd, der holder din livmoder på plads, og det kaldes ligamentsmerter. Dette opleves ofte især omkring uge 8, men kan sagtens som hos dig komme tidligere... Det kan føles lidt som menstruationssmerter.

Omkring uge 12, vil din livmoder være på størrelse med en stor grapefrugt og den vil sidde over dit skamben, og det kan ofte føles lidt hårdt, hvis du mærker med din hånd der. Det er måske den "hårde fornemmelse" du taler om, at du har :)

Og omkring uge 16, vil din livmoder være ret stor og den vokser stadig hurtigt. Det betyder, at du også her ofte vil kunne mærke ligamentsmerter - det opleves som små stik eller jag, det gør især ondt i lysken og nogle gange over skambenet. Og du kan opleve disse stik eller jag, hvis du f.eks. laver en pludselig bevægelse, rejser dig for hurtigt, nyser, hoster eller lignende. Når du laver disse hurtige eller pludselige bevægelser, så strammer ledbåndende sig sammen, for at holde livmoderen på plads. Der er altså her også tale om ...


Annonce

... ligamentsmerter, men de føles lidt anderledes end i 8. graviditetsuge, fordi din livmoder er betydeligt større nu.

Og jeg tænker derfor, at den ømhed og de prik og stik, som du føler, meget sandsynligt kan være ligamentsmerter. Der er dog ikke nogen grund til, at du går rundt og er urolig, så jeg vil anbefale dig, at du kontakter din jordemoder :) Jeg ved ikke, hvornår det første jordemoderbesøg ligger, hvor du bor, men ofte kommer man til jordemoder mellem uge 12-16, så hvis ikke du har været ved jordemoder, så tænker jeg, at du snart burde få en indkaldelse - du kan altid ringe og spørge :)

Du kan også bestiller en tid privat på en scanningsklinik, hvor du kan få lavet en scanning og se, at alt ser ud som det skal :) Da du er 16 uger henne nu, vil man på en scanning kunne måle din baby og se, at den vokser som den skal. Man vil også ofte kunne se kønnet, hvis du gerne vil vide det....


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med hensyn til udflåd, så er det helt normalt, at du i graviditeten har mere udflåd end du normalt har. Og det er som du skriver, netop vigtigt, at det ikke lugter, ændrer farve eller skifter konsistens :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Jeg glæder mig til at følge dig og den lille baby fremover :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce