Annonce

Annonce

Svar: Modermælkerstatning af kop 10 måneder


5. august 2017

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lise

Tak for dit brev :)

Man ved jo aldrig helt, hvor meget mælk barnet egentlig får, når det bliver ammet, og det kan derfor være svært at svare på, om din datters behov for mælk dækkes tilstrækkeligt via en enkelt amning. Det afhænger helt af din mælkeproduktion, nedløbsrefleks, hendes sutteteknik, om du ammer fra et bryst eller begge bryster osv., og der kan være store indviduelle forskelle...

Normalt anbefaler jeg dog to amninger i alderen 10-12 måneder, og ud fra dette kan man naturligvis godt anbefale, at du tilbyder din datter mme af kop en gang dagligt. Det kan være om morgenen, sammen med morgengrøden, det kan være af kop før middagsluren eller det kan være om aftenen sammen med en godnatgrød. Giv hende en kop mme på det tidspunkt af dagen, hvor du tænker, at det vil fungere bedst.

Du bør derudover også stadig bruge mme i hendes grød og mos, så hendes mad fortsat energiberiges på denne måde, så får hun også lidt kalk og jern den vej igennem.

Jeg synes ikke du skal give hende mme af kop til alle måltider. Det er vigtigt, at hun tilbydes vand. Vand er den bedste tørstslukker, og det er godt, hvis hun lærer at drikke vand til og mellem ...


Annonce

... måltiderne :)

Derudover sikrer du hendes behov for kalk og jern via maden. Kalk får hun især via modermælk og modermælkserstatning. Hun må dog også gerne få en lille smule tykmælk eller A38 (3.5% fedtindhold) nu. Derudover kan du tilbyde hende ost, det kan være smøreost på brødet eller skæreost, ost skåret i bjælker, ligesom du kan rive ost hen over grøntsager osv. Der er også kalcium i de grove grøntsager som broccoli og bønner, og også i f.eks. makrel, som hun gerne må få på brødet til frokost.

Jern i kosten sikres ved:


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

- at bruge mme i grød og mos, og derudover ved at tilbyde hende hjemmelavet grød varieret med færdiglavet grød. Det kan være godt at bruge frugt som topping på grød, da det er med til at øge optagelsen af jern.

- at tilbyde hende grøntsagsmos og forskellige typer kød og fisk. Variation er vigtigt. Mos der indeholder kartofler og forskellige grønstager, indeholder også c-citamin, der igen vil øge jernoptaget.

- at bruge forskelligt pålæg på brød - gerne kød, fisk og grøntsagspålæg. Meget gerne rester fra aftensmaden, men også gerne smørepålæg som f.eks. leverpostej.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce