Annonce

Annonce

Svar: Spisetid - for tidligt til familien


3. august 2017

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt høre, at det er svært at få hverdagen til at hænge sammen, hvis I skal nå aftensmaden allerede kl 17-17.30, fordi jeres dreng ellers bliver overtræt og ked af det og aftenen ender i gråd og frustration...

I kan vælge at tilbyde ham aftensmad før I andre - han kan evt. få rester fra aftenen i forvejen, så han stadig tilbydes rigtig mad og også familiemad, eller I kan vælge at give ham en middagsret fra glas, som passer til hans alder - og når han så er puttet til natten kl 18-19, så kan I voksne sætte jer og spise.. Det er naturligvis dejligt, hvis I kan spise sammen alle sammen, men hvis det lige nu ikke kan lade sig gøre, så går det nok. Det vil sandsynligvis ændre sig, når han starter i vuggestue og har vænnet sig til en ny hverdag og rytme der...

Faktisk kan man godt overveje, hvor meget I skal ændre på lige nu, hvis vuggestuestart er lige om hjørnet. For børn reagerer meget forskelligt, - nogen sover mere, andre sover mindre, og hvis den rytme han har lige nu faktisk fungerer, og det lyder som om, at det vil kunne fungerer med vuggestuens rytme, så er det ofte en masse arbejde for at ændre noget, som vuggestuestarten alligevel ændrer og måske ødelægger....

Men ellers så er det en god idé, hvis I kan lægge et bad ind mellem hans formiddagslur og middagslur. Ved at gøre dette, så får I forlænget hans vågenperiode midt på dagen, I får ham stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt, og når han så puttes til sin middagslur, så vil den ofte ligge senere - og dermed vil hans puttetidspunkt om aftenen også ofte komme til at ligge lidt senere. Jo senere han står op fra sin middagslur, jo senere vil han ofte være parat til at sove til natten.. Så det kan også være en mulig løsning hos jer og i hvert fald et forsøg værd :)

Hans måltider bør ligge nogenlunde fast, og det samme bør hans spisetidspunkter. Det handler om at påvirke hans indre ur, og ...


Annonce

... dermed hans indre fornemmelse for sult og mæthed og hans indre fornemmelse for træthed og behov for at sove, så han netop føler sig parat, når han puttes... Man skal ikke være rigid og ikke putte børn i kasser, men man må gerne hjælpe dem til en rytme, som sikrer at de er parate til at spise, når maden serveres og er parate til at sove, når det er sovetid :)

Det er også rigtig godt, hvis I kan forsøge nogenlunde at følge samme rytme, som han skal have i vuggestuen, så hans rytme ikke variere alt for meget og så hverdag og weekend ligner hinanden. + /- en halv times tid plejer dog ikke være noget problem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er generelt en god idé med et fast stå op tidspunkt, jo mere fast dagen starter, jo mere følger resten af dagen ofte efter. Det vil sige, at hvis han f.eks. skal op kl 06.30 og han nogle dage ikke vågner af sig selv, så må I gerne vække ham her, så han kommer op og der er tid til at få morgenmad osv. før han skal i vuggestue - og tid til at aflevere ham uden for meget stress... Og så vil hans puttetidspunkt naturligt også ligge mere fast, måske vil de putte ham omkring kl 09, og det samme kan I så gøre derhjemme. På samme måde vil hans middagslur også komme til at ligge nogenlunde fast, og det vil puttetidspunktet om aftenen også...

Der kan i overgangsperioden godt være lidt udfordringer med søvnen. Måske vil han vægre sig mod at blive puttet i vuggestuen, bliver måske forstyrret af de andre børn osv. og han kan være ekstra træt derhjemme, fyldt op med masser af nye indtryk - og vil derfor måske sove tidligt i en periode... Eller måske vil han sove rigtig godt i vuggestuen og sove længere, fordi han bliver træt af alle de nye indtryk og vil derfor naturligt så begynde at sove lidt senere om aftenen... Der er ingen faste regler her, og I er nødt til at se, hvad tiden bringer :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele, også med vuggestuestart :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce