Svar: Brød og pålæg
Kære Kris
Tak for dit brev :)
Hvis din dreng kan tygge og mundmotorisk er parat til at spise brødhapsere, så må han gerne få dette nu.
Det anbefales, at du vælger brød, som indeholder fuldkorn, men som ikke indeholder hele kerner. Du bør vælge brød, som "ligger tungt i hånden", når du holder det, og du kan med fordel gå efter fuldkornsmærket. Du skal være opmærksom på, at du godt kan finde lysere brødtyper, som stadig indeholder fuldkorn. Fra 8 måneders alderen anbefales det, at ca. halvdelen af det brød du tilbyder ham bør være rugbrød og fuldkornshvedebrød - resten bør være de lysere typer.
Selvom han gerne må få gluten, så er det også godt, hvis du tilbyder ham brød som ikke indeholder alt for meget gluten. Du kan f.eks. give ham rugbrød og havregrynsboller. Indholdet af gluten er lavt i rug og havre. Det er derfor, du med fordel også kan give ham f.eks. øllebrød og havregrød nu :)
Det er vigtigt, at han stadig får grød og grøntsagsmos, ligesom han også skal tilbydes frugt og bær flere gange dagligt. Det er svært at energiberige maden tilstrækkeligt, hvis han kun får mad i stykker - du kan energiberige grød og mos ved at tilsætte mme og fedtstof af forskellige slags. Derfor vil det være rigtig godt, at du supplerer hans brødhapsere med grøntsagsmos, ligesom du med fordel kan bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg. Du kan lave grøntsagsmos selv, eller du kan bruge babymos fra glas og smøre det på brødet.
Han må også gerne ...
... få leverpostej, smørbar torskerogn, sildepostej, makrel, smøreost og lignende. Det kan være en god måde at sikre ham variation på. Hvis der indgår fedtstof i pålægget behøver du ikke komme ekstra fedtstof på brødet, men hvis pålægget er uden fedtstof, bør du komme fedtstof på brødhapserne under pålægget, så længe din dreng ikke er ældre.
Det er rigtigt, at smørbart pålæg, eller pålæg generelt, ofte indeholder meget salt - og derfor kan det være en god idé at lave pålæg selv. Hvis du har en god fiskehandler i nærheden, kan du måske lave en aftale med ham/hende om at lave en fiskefars uden tilsat salt eller andet, som du så kan lave pålæg, fiskefrikadeller og lignende af...
Du kan med fordel også bruge rester fra aftensmaden. Du kan f.eks. godt koge kylling, hakke det meget fint og blande det med f.eks. avokado og smøre det på brøddet.
Når du handler kan det være en god idé at gå efter nøglehulsmærket. Det sikrer dig, at der er sparet på fedt, sukker og salt...
Generelt vil det være rigtig godt, at I begynder at spise den samme mad, at de råvarer som du selv bruger i madlavningen, dem får jeres dreng også. Naturligvis serveret i en konsistens, som han kan kapere. Jo mere variation du kan give ham jo bedre :)
Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om bør og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner, kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få osv.
Rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Snore i børnetøj
Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.
Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.