Annonce

Annonce

Svar: Madvaner, madtyper til 8 mdr. dreng


6. april 2005

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susanne K

Med hensyn til din dreng på snart 8 mdr, så er det vigtigt at du ikke går fra den meget fine grød og direkte til den faste mad i små stykker. For at skabe en fin overgang kan du forsøge at mose grøntsagerne med en gaffel samt servere havregrød og øllebrød. Havregrøden fordi den er grovere i konsistensen, øllebrøden fordi den har en speciel smag og er fin i overgangen til rugbrød.

Derudover er det rigtig fint at du tilbyder ham brødskorper og lignende, som han selv sidder med i hånden og langsomt kan du også begynde at give ham f.eks. pastaskruer. Der er i alderen 8-9 mdr at du rigtig begynder at kunne introducere mad der skal tygges og han kan sagtens tygge uden tænder. Tandlægerne siger faktisk at det er en fordel når børn får tænder sent, da tænderne holder længere og bliver stærkere, så du er ikke så ringe endda:o)

Med hensyn til maden til ham, så er det bare at lade ham klø på og hvis du kan se at han viser særlig interesse for noget af det I spiser, så lad ham endelig smage.

Forhåbentlig kan det også hjælpe lidt på storebrors lyst til mad, når han ser lillebror spise det. Umiddelbart lyder han ikke så ringe spisende din store dreng og man kan sige at det selektive passer til ...


Annonce

... hans alder. Jeg tror dog at det er meget vigtigt at I ikke lader jer gå på af det, men forsøger at overhøre det hele i en periode.

At nægte at indtage mad er jo en måde at få opmærksomhed på og det kan jo være en reaktion på at være blevet storebror?! Jeg tror derfor det bedste I kan gøre er at servere den mad I spiser og lad ham spise det af maden som han vil, ikke presse ham og heller ikke give det for meget opmærksomhed.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Derudover vil det være en god idé at give ham grøntsager til frokost. Her tænker jeg på de let tilgængelige ting som ærter, majs, pebberfrugt, gulerod, agurk, tomat osv. Det samme vil det være en god idé at gøre imens du laver aftensmad, eller sidst på eftermiddagen. Det er et tidspunkt hvor børnene ofte er sultne. Stil et lille fad på bordet med lidt grønt at vælge imellem. Fordelen ved at han spiser lidt grønt i løbet af dagen er, at du så ikke behøver at kæmpe omkring grøntsagerne om aftenen, men her kan lade ham spise kød og pasta.

Kartofler kan jo laves på et utal af måder. Prøv derfor at lave kartofler i både, skær dem ud som pomfritter, men undgå at friturestege dem og se om ikke det kan skabe lidt interesse med hjemmelavede pomfritter:o)

Fortsat held og lykke med dem begge

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce