Svar: Modermælkserstatning og mælk generelt
Kære Suzie
Tak for dit brev :)
Hvis jeres dreng får ca. 500-600 mme dagligt, så er han meget fint dækket ind. Så behøver I ikke tilbyde ham mme af kop, men kan i stedet give ham vand. Det er netop rigtig godt, at han lærer at drikke vand, vand er den bedste tørstslukker.
Jeg vil tro, at han i vuggestuen tilbydes mellemmåltider, og derfor her spiser frugt, bær og forskellige former for brød.. det er i hvert fald de officielle anbefalinger, som vuggestuen burde følge.. I weekenden vil det være rigtig godt, at I også giver ham frugt og bær - hvis mellemmåltider ikke fungerer for jer, så kan han tilbydes lidt frugt sammen med sin morgengrød og om eftermiddagen. Da han ikke er meget for frugt i stykker, så er smoothies også en mulighed, ligesom I kan give ham frugtmos eller gammeldags frugtgrød... Prøv også med bær af forskellige slags, som vi kan få mange af nu. Prøv også gerne med melon af forskellige slags, som også er i butikkerne i øjeblikket..
Det er rigtig fint, at I spiser samme mad, men naturligt giver ham f.eks. kød i en konsistens som han kan kapere. Det går naturligt lettest med hakket kød og her må I gerne variere mellem svin, okse, kalv, kylling, kalkun, lam..
Det vil også være rigtig godt, hvis I kan spise fisk. Fisk indeholder blandt andet Omega-3 fedtsyrer som er vigtige for hans nervesystem, synsudvikling, indlæringsevne og hukommelse. Fisk indeholder også D-vitamin og selen, som er med til at styrke hans immunforsvar.. I kan spise fisk om aftenen eller til frokost - det kan være rødspættefiletter, laks bagt i ovnen eller grillet, fiskefrikadeller osv. Det kan også være fisk til ...
... at komme på brøddet f.eks. makrel i tomat, sildepostej, torskerogn.. I må gerne bruge fisk fra dåse, for at variere hans indtag mere...
I fortæller, at han får letmælk i vuggestuen, og det overrasker mig lidt... Anbefalingerne for komælk blev lavet om i 2015:
I 9-12 måneders alderen kan børn godt begynde at få lidt komælk, men det anbefales, at man ikke giver det af kop, men derimod udnytter det til familiemaden - så han f.eks. kan få sovs til sin aftensmad og I lettere kan spise samme mad.
Han kan få surmælksprodukter som indeholder 3.5 % fedt og højst 3.5 gram protein pr 100 gram. Det vil sige f.eks. neutral sødmælksyoghurt, A38 eller tykmælk. Han bør i 9-10 måneders alderen ikke tilbydes mere end 50 ml ved 9 måneders alderen og stigende til 100 ml ved 1 års alderen.
Og først i 1-2 års alderen anbefales letmælk og der gives max 100 ml ved 1 års alderen....
Når han ikke bør tilbydes komælk af kop før 1 års alderen, så er det ikke fordi, han ikke kan kapere dette i sin mave og får problemer med det. Det skyldes, at et højt proteindtag hos spædbørn kan medføre overvægt senere i livet. En væsentlig del af proteinindtaget kommer fra den mælk, barnet drikker, og der er betydelig mindre protein i modermælk og modermælkserstatning end i komælk. Derfor ændrede Sundhedsstyrelsen anbefalingerne for, hvilken mælk barnet skal have i de første leveår.
Og børn under 1 år skal altså kun have vand eller modermælkserstatning af kop og først når de bliver 1 år, kan de begynde at få en lille smule letmælk...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!