Annonce

Annonce

Svar: Spisning - støtter vi ham korrekt?


9. maj 2017

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev - jeg vil gerne svare på dine spørgsmål og besvare dem i den rækkefølge de kommer :)

Ad 1) Det er en rigtig god idé at I hjælper jeres dreng med at spise med gaflen. I må meget gerne sætte maden på gaflen, række ham den og lade ham selv spise - I kan med fordel have gang i to gafler samtidig, så I skifter og han på den måde hele tiden holdes igang. Samtidig vil han kunne spejle sig i jer og forsøge at efterligne det han ser, at I gør - altså selv forsøge at få maden på gaflen og på den måde selv lære hele teknikken.

Ad 2) Når han spytter maden ud eller smider det på gulvet, så kan det meget vel skyldes, at han ikke er rigtig sulten og at han derfor synes det er sjovere at lege med maden end at spise den. Derfor er det rigtig vigtigt, at I forsøger at holde en fast plan for dagen med faste spisetider. De faste spisetider vil påvirke hans indre ur, så han netop begynder at føle sig mere parat til at spise, når han så sættes til bordet.

Samtidig er det meget vigtigt, at I skærer hans indtag af mælk ned, så han ikke ammes mere end 2 gange i døgnet, fordi indtaget af mælk naturligt også vil påvirke hans appetit og dermed indtag af mad og lyst til at spise.

I stedet for at sige nej, når han leger med maden, så prøv at holde fokus på det, som I gerne vil have ham til, det I gerne vil lære ham. Prøv f.eks. at sige "ind i munden skat, ind i munden" eller "mmm dejlig mad, smager godt" eller "må mor smage?", "vil du smage min mad?" osv. Så fokus bliver på at maden skal i munden og at maden smager godt.

Ad 3) I bør som udgangspunkt ...


Annonce

... servere mad, som I tænker, at han sagtens kan spise og lave almindelige børnevenlige retter. Det kan være f.eks. boller i karry, lasagne (kød eller lakselasagne), frikadeller (kød eller fiskedeller), laks fra ovnen serveret med lidt ris, pasta, grøntsager, sovs. Kartoffemos og millionbøf, pasta med kødsovs osv. Hvad I nu kan finde på. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Og igen er det vigtigt med faste spisetider og nedkæring i mælken, så han er parat til at spise, når I sætter jer til bordet om aftenen.

Og sammen med jeres mad må han også gerne få et stykke rugbrød, hvis I ved, at han altid spiser dette. Det er bedre, at I giver ham lidt rugbrød sammen med den varme mad, end at I serverer det som alternativ til jeres mad. Han skal ikke lære, at han kan afvise jeres mad og få rugbrød i stedet.

Og så kan det være en god idé at give ham en godnatgrød - denne bør serveres efter et bad. Badet er igen med til at skabe afstand mellem aftensmaden og godnatgrøden, så han igen ikke oplever, at han kan afvise aftensmaden og få grød i stedet...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ad 4) Det er meget fint med wow-koppen. Den lærer ham at drikke, som af en almindelig kop og uden at han dermed drikker af en tud. Er den med eller uden håndtag? Det kan være en fordel for hans alder, at give ham en kop med to håndtag, så kan han lære at holde koppen med begge hænder, når han drikker. Det vil gøre det mere stabilt at drikke og hen af vejen vil han så kunne det, når I fjerner låget.

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat med det hele:)

Rigtig god St. Bededagsferie til jer alle!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce