Svar: Urolig ved måltider
Kære R.
Tak for dit brev :)
Det er rigtig vigtigt, at du nu hjælper din dreng med en fast rytme - så han starter dagen til fast tid hver morgen, tilbydes sine måltider til faste spisetider, puttes til faste lure osv. Jo mere faste tider, jo mere fast rytme, I kan have, jo bedre er det - det vil påvirke din drengs indre ur og dermed hans fornemmelse for netop mæthed og sult.
Det er samtidig vigtigt, at du forsøger at skabe genkendelige rutiner, når du sætter ham til bords, så han ved, at nu er det spisetid og er forberedt på, hvad der skal ske. Det kan f.eks. være en god idé at du giver ham mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på. Du må gerne starte med at give ham ristede rugbrødsbjælker, bløde frugtbåde, agurk eller lignende i hånden - og så følge efter med skemaden. Det at sidde med lidt mad i hånden, gumle, opbløde det med spyt osv. vil både styrke ham mundmotorisk, men det vil også forberede ham på at du kommer med skemaden lige om lidt og dermed hjælpe ham til at blive lidt mere klar :)
Og så vil det være rigtig godt, at du skruer ned for amningerne, så din dreng ikke ammes om natten mere, men så der netop bliver plads til mere rigtig mad i maven. Jf. dit tidligere brev, så lyder det som om, at han lige nu får for meget mælk og hvis du følger den dagsplan jeg har sendt til dig i mit tidligere svar, så sikrer du dig, at han får både skemad, vand og mælk nok. Det lyder for mig som om, at hans mælkeindtag gør, at han lige nu faktisk ikke er sulten nok og parat nok til skemad, når du tilbyder den. Derfor vil en fast dagsplan også hjælpe jer her :)
Jeg tænker altså, at der er en sammenhæng mellem din drengs manglende begejstring for skemaden og ...
... hans indtag af mælk :)
Derudover tænker jeg, at du meget gerne må hjælpe ham med at holde fokus omkring skemaden. Sæt ham i den høje stol og sæt dig foran ham, hold skålen med mad i din ene hånd og fang så interessen ved at bruge din stemme og din mimik: "Mmm mam mam mam, dejlig mad". Når du siger MAM MAM, så åbner du naturligt munden og han vil spejle sig i dig. Det er derfor vigtigt, at du ikke lægger bånd på dig selv. Og så er det ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, mam", åbne munden, ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting, men netop hjælpes til at holde fokus.
Og når han så alligevel forstyrres af noget ellerblot har brug for en lille pause, så er det naturligvis helt okay, så følger du ham i det "nå skat, skal du have lidt at drikke", og så får han lidt vand, og derefter er han så klar igen "hej skat, er du klar, mere mad, mmm mam mam mam", og så starter I forfra.
Derfor skal du skabe interesse ved:
- skrue indtaget af mælk ned om natten
- følge en fast dagsplan med faste spisetider
- skabe en fast rytme med genkendelighed
- starte med mad i hånden
- følge efter med skemad
- bruge din mimik og dine lyde til at holde fokus...
Derudover er det super vigtigt, at du nu giver ham en bred variation af mad og mad, der smager af noget. Du kan lave maden selv, det er fint at tage udgangspunkt i familiemaden, men du kan også købe mad på glas, så han får en bred variation og en naturlig lyst til at spise noget forskelligt :)
Læg også meget gerne min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter osv.
Rigtig meget held og lykke - og rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.