Annonce

Annonce

Svar: Amning on off hele natten


22. februar 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Der er højst sandsynligt en sammenhæng mellem jeres drengs store mælkeindtag om natten og hans manglende appetit om dagen - og det er derfor vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham med at indtag sin mad og mælk/væske i dagtimerne, så han ikke behøver søge brystet hele natten.

Prøv om du kan skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad to gange dagligt - frokost og aften, sammen med vand af kop, og hvor du om dagen så ammer ham fast før hver lur, så han på den måde fyldes tilstrækkeligt op med både mad og mælk. Det er ikke store mængder skemad, han skal spise. Det er helt fint, hvis han bare spiser 4 skefulde eller du måske får ½ dl. skemad I ham :) Og så skal han ammes før han puttes, så du er sikker på at hans væskebehov er tilstrækkeligt dækket.

Aften og sen aften, er det rigtig godt, hvis du ammer ham og selv er vågen og dermed kan sikre, at han spiser godt. Sørg for at holde ham igang ved brystet, sikrer at han spiser effektivt og når han så er færdig med at spise hos dig, så putter du ham i hans seng. Det er rigtig godt, hvis han ikke længere ligger ved siden af dig og sover. Når I ligger sammen, så vil han naturligt dufte din mælk og kan ikke lade brystet være. Derfor bør han sove på afstand af dig..

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan sove med en t-shirt eller lignende på, så han ikke har fri adgang til brystet, men så det er dig der styrer, hvornår han kan få mælk fra dig. Det er naturligt, at han stadig har brug for mælk midt nat, men han må meget gerne sove 3-4 timer uden mælk med den alder han har, så du kan f.eks. amme ham kl 20, 23.30, 03 og 06... Derimellem bør han sove uden brystet og hjælpes videre i søvnen med kærtegn, beroligende ord osv.

Det er altså et spørgsmål om at få skruet op for mælkeindtaget om dagen, få startet op med lidt skemad og også give ham vand af kop i dagtimerne - samtidig med at du skruer ned for mælk om natten... og stille og roligt må han gerne begynde at kunne sove et længere søvnstræk om natten, så der måske kan gå 4-5 timer imellem amningerne ...


Annonce

... og så I begge to kan få sovet lidt. Du har brug for den sammenhængende søvn og det har jeres lille dreng også - når han sover så afbrudt hele natten, hænger dagen heller ikke sammen for jer og det er en rigtig dum cirkel...

Hele dagsrytmen, de faste spisetider, faste tidspunktet for aktivitet, leg osv. vil påvirke rytmen om natten, tingene hænger sammen. Så jo mere ens dagsrytme du kan forsøge at skabe, jo mere vil han naturligt ofte begynde at spise om dagen og jo mere vil du kunne regne med, at han er putteklar og faktisk sover, når du så putter ham... jf. tidligere sendt dagsplan :) så han ikke ammes, vågner op og tror at I skal lege eller andet....


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det lyder ikke som om, at du ikke har mælk nok - tværtimod :) Og derfor tænker jeg, at du umiddelbart skal blive ved med at amme ham. Men det vil være rigtig godt, at du ammer og derefter lægger ham fra dig - det er vigtigt, at han ikke falder i søvn med dit bryst i munden, men når at registrere, at brystet og favnen ikke er der, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal falde i søvn. Hvis han falder i søvn i din favn og med dit bryst i munden, vil han naturligt søge dette igen og igen hele natten... :)

Der er naturligvis også den mulighed, at I vælger at forsøge med en flaske, som far f.eks. kan give sen aften.. Det kan gøre det muligt for dig at gå lidt tidligere i seng og far kan tage over - samtidig med at modermælkserstatning kan mætte lidt mere end modermælk og derfor nogle gange gøre en forskel.... Men nogle gange virker det heller ikke... Det lyder for mig som om, at det hos jer er et spørgsmål om at hjælpe jeres dreng til ikke at vende rundt på nat og dag :) Hjælpe ham med at indtage sit behov for skemad, vand og mælk i dagtimerne og om aftenen, så han ikke behøver søge det så hyppigt om natten - det er ikke let, jeg ved det godt, og det sker sandsynligvis ikke uden lidt protester fra jeres drengs side - han kender jo ikke klokken og forstår ikke, hvorfor det er vigtigt at spise om dagen og ikke om natten... men det kan lade sig gøre...:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce