Svar: Søvn og trøst med bryst
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig vigtigt, at du er opmærksom på, om jeres dreng ikke har det jeg kalder for et søvnassociationsproblem. Det betyder, at han er blevet uhensigtsmæssig afhængig af dit bryst og din favn, for at kunne sove - og derfor er du nødt til at ændre på jeres putteritual, så han ikke længere falder i søvn med brystet og så han lærer at sove i egen seng og netop forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove.
Det betyder ikke, at du ikke stadig må amme ham - med den alder han har, vil det være rigtig fint, hvis du ammer ham 2 gange dagligt. Det kan aften og sen aften. Men derefter skal han ikke have yderligere mælk og om dagen skal han lærer at sove uden at få bryst. Når han kan det om dagen, vil det også være lettere for ham at undvære brystet om aftenen og natten.
Når du ammer ham om aftenen, så er det vigtigt, at du putter ham før han sover helt. Han skal puttes fra din favn, der hvor han næsten sover, men stadig registrerer, hvor han bliver lagt og når at opfatte, at han puttes i sin seng. Du må gerne sidde ved ham, holde dine hænder beroligende på ham, og hjælpe ham til fysisk ro osv. Men han skal ikke falde i søvn med brystet i munden. Du kan også vælge at lægge dig ned og amme ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn der - men du skal helst nå dertil, hvor han ammes, slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn - så han også der oplever at overgive sig til søvnen uden at være i dine arme og uden at have brystet i munden.
Samtidig vil det være rigtig godt, at du indfører beroligende ord, bestemte kærtegn, lægger en hånd på hans hofte og vipper ham lidt, så du på den måde luller ham ind i søvnen - og så må du meget gerne øge den fysiske afstand mellem jer mere og mere - og kan han blive flyttet over i egen seng, vil det være rigtig godt. Så længe han ligger i din seng, vil han naturligt dufte din mælk og vil derfor også søge brystet mere - hvis han ligger i egen seng, vil det være lettere at holde ham fra "mælkebaren" :)
Når og hvis han vågner om natten, så skal du så vidt muligt ikke give ham vand, sut eller andet - han skal lære at sove igennem uden at få bryst og uden at du begynder at indføre ting, som han så vil blive uhensigtmæssigt afhængige af... Det er vigtigt, at du ikke får erstattet bryst og favn med nogle vaner, som du også skal ud af ret hurtigt..
Du skal naturligvis sikre dig, at han får både mad og vand nok hele ...
... dagen igennem. Og det vil være rigtig godt, hvis du om aftenen også indfører en godnatgrød. Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur - skal ikke ammes først
Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, ½ hårdkogt æg - og evt. også grøntsagsmos. Det kan være mos fra glas eller rester fra aftensmaden. Vand af kop.
Puttes til middagslur - skal ikke ammes først
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Aften 18: Familiemad - udgangspunktet er almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov og gøres klar til natten
Tilbydes godnatgrød, som fast del af putteritualet ca 19.30, får derefter børstet tænder.
Ammes og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster, puttes i egen seng og sover videre der til næste morgen tidlig uden yderligere mælk...
Det bliver naturligt svært for din dreng at acceptere, hvis han ikke må få brystet og han er vant til at få det så meget, som han er - men det er vigtigt, at du får skruet mælkeindtaget ned, så han begynder at spise mere rigtig mad :)
Hvis han bliver helt ulykkelig og kun kan trøstes med brystet, så må du give ham brystet, men forsøger at afkorte amningen mere og mere, så han ikke fylder sig med mælk og igen og igen forsøge at trække brystet til dig og få sat beroligende ord, kærtegn osv. i stedet.
Det er helt naturligt at han klynker om natten - det skyldes drømmeaktivitet og start i vuggestue giver en masse nye stimuli og oplevelser, som han bearbejder om natten. Derfor sover han lige nu meget uroligt og sover også med ekstra lyd på - og du skal naturligvis trøste ham, være der for ham, give ham den nærhed, som han har behov for, men det er ikke det samme, som at han skal ammes, hver gang han vågner..
Alternativet kan være at far tager over om natten i en periode og du så vælger at sove et andet sted, men det lyder som om, at det er svært lige nu, da I står midt i en flytning...
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.