Svar: Baby knap 7½ mdr. vil ikke sove selv
Kære Ingrid
Tak for dit brev og velkommen til :) Og tak for den fine beskrivelse af jeres lille datter. Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.
Jeres datter har det, som jeg kalder for et søvnassociationsproblem. Det betyder, at det som er startet som et trygt og dejligt ritual for hende - at få bryst og falde i søvn i din favn - har ændret sig til at være et problem...
Søvnassociationer er de rutiner vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Voksne læser f.eks. nogle gange en bog, før de kan lægge sig til at sove og for små børn er søvnassociationen ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.
Søvnassociationerne er gode, fordi de lærer jeres datter at falde i søvn selv, og de er mindre gode, når jeres datter er afhængig af jer og jeres hjælp for at kunne sove. Hvis jeres datter med den alder hun har nu, er afhængig af bryst eller afhængig af at være i din favn og blive vugget for at kunne sove, så er det en uhensigtsmæssig søvnassociation. For det betyder at hun ikke er i stand til at komme videre i søvnen, uden at du tilbyder hende bryst igen og igen hele natten igennem... Hun har brug for brystet og din favn for at falde i søvn og hun har også brug for det, for at kunne komme videre i søvnen, når hun først sover.
Det er sådan, at vi alle sammen vågner mange gange hver nat - strækker os, sparker dynen af, vender os om på siden, trækker dynen om os, vender os på modsatte side osv. Og hver gang vi har disse små opvågninger, så registrerer vi at alt er, som da vi faldt i søvn. Hvis det er det, så sover vi trygt videre, men hvis det ikke er det, så kan vi ikke sove videre - og når din datter falder i søvn i din favn og med dit bryst, så mangler hun det, når hun vågner om natten og kan derfor ikke sove, før du giver hende det igen :)
Derfor vil det være rigtig godt, hvis du nu kan begynde at arbejde på at adskille bryst, favn og søvn. Og i første omgang om dagen - og her er det super godt, at I bruger soveposen. Når hun puttes i en sovepose, så føler hun sig omsluttet, som når hun ligger i jeres arme. Derfor er det lettere for hende at finde roen og falder i søvn, når hun er puttet i posen end hvis hun bare puttes direkte ned i sengen. Soveposen er således en god søvnassociation, fordi den hjælper hende ud af jeres favn, så bibehold endelig den og overvej også, om hun måske skal puttes i den om aftenen...
Hun har i forhold til sin alder brug for 4 amninger i døgnet nu. Og jeg vil anbefale, at disse fire amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at hun ikke længere skal ammes midt nat, formiddag og eftermiddag. Hun skal således puttes til sin formiddaglur uden amning først - i stedet skal hun have et mellemmåltid og så skal hun puttes i soveposen som nu. Eftermiddagsamningen erstattes også af et mellemmåltid.
Hun bør stadig blive ammet før sin middagslur, ligesom hun også skal ammes før hun puttes til natten og igen sen aften. Men det vil være rigtig godt, hvis du nu arbejder på at hun slipper dit bryst, før hun sover helt. Du skal prøve at trække brystet til dig, så hun ikke falder i søvn med brystet i munden men lige når at registrere, hvor hun ligger og i stedet kan sove ...
... med dine hænder, nærhed, beroligende ord, kærtegn osv. Om dagen kan du evt. sætte hende i barnevognen og trille hende i en tur, så hun på en måde lærer at sove uden at have brystet og uden at være i favn, men stadig lulles i søvn.
Om aftenen må du gerne som nu lægge dig med hende og amme hende liggende. Det kan godt være en måde at lære hende at sove uden at være i favn. Men du skal ikke amme hende i søvn. Du skal trække brystet til dig igen og igen, indtil I gradvist når dertil, hvor hun dier, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover. Hun kan så enten blive liggende i din seng til du går i seng senere - naturligvis skal du her sikre dig, at hun ikke kan trille ned af din seng. Du kan også vælge at du sætter dig og ammer hende og derefter putter hende i tremmesengen. Se på hende, læg hende fra dig lige der, hvor hun næsten sover, kæmper for at holde øjnene åbne, men næsten ikke kan. Stå ved hende, så hun stadig kan mærke dig, fornemme dine hænder og at du er der for hende og lul hende så ind i søvnen, hvor hun ligger.
Du kan som sagt gøre det, at du også bruger soveposen om aftenen. Start med at skifte hende, gør hende klar til natten og put hende i soveposen.Sæt dig så og am hende imens hun ligger i sin sovepose og flyt hende så fra din favn, før hun sover helt. Soveposen kender hun fra dagen og også om aftenen kan den gøre skiftet fra din favn og ned i sengen mindre voldsomt.
Hvis hun melder sig om natten og søger brystet der, så vil det være fint, at du forsøger at berolige hende og ser om hun kan komme videre i søvnen uden brystet - hvis hun ikke kan dette, så må du lægge hende til, men prøv så at lirke brystet ud af munden på hende, så hun ikke fylder sig med mælk. Du skal sandsynligvis gøre det flere gange, men stille og roligt skulle hun gerne kunne begynde at undvære mælk om natten og falde til ro med dine hænder, kærtegn eller lignende. Samtidig med, at du naturligvis sikrer, at hun får både mad og mælk/vand nok hele dagen igennem, så det ikke er et reelt behov at søge det om natten.
Derfor vil jeg også gerne lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud nu:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes først. Mellemmåltidet og vand af kop erstatter denne amning.
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - men I arbejder på, at hun ikke falder i søvn med brystet i munden og ikke falder i søvn i din favn.
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20 (altså nok lidt senere end I forsøger lige nu)
Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter videre uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. Sover så vidt muligt i egen seng, så hun ligger på afstand af mælkebaren.
Der er altså flere ting, som du nu kan gøre for at lære jeres datter at sove selv - det er ikke fordi hun ikke vil, og hun er ikke stædig eller forsøger at modarbejde jer - det er fordi hun har lært at falde i søvn med brystet og i favnen - og nu er det tid til, at I hjælper hende med at få et nyt ritual, som stadig er trygt og rart for hende :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre